Badare oroas över badklåda

Skänninges egen badplats Månsjön vid Väderkvarnsbacken har tidvis dragits med vattenloppor som irriterat gästerna, särskilt de små barnen, med badklåda.

Familjen Regnér från Mantorp är inte rädda för bvattenloppor. Fast sonen Charlie säger att han blivit biten av något smådjur.

Familjen Regnér från Mantorp är inte rädda för bvattenloppor. Fast sonen Charlie säger att han blivit biten av något smådjur.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2015-07-02 13:50

Nu har frågan aktualiserats igen sedan ett medborgarförslag skickats in till kommunen med klagomål på hur kommunen sköter badplatsen. Serviceanläggningen har blivit fin, skriver förslagsställaren, men nu är det hög tid att göra något åt vattenkvalitén. "Barnfamiljer tvingas resa till Skogssjön eller Vätterviksbadet", skriver personen.

Tekniska nämnden har fått förslaget på sitt bord men avslagit det. Man menar i sitt svar att Månsjön inte alls har dålig vattenkvalité. Sjön är en anlagd grundvattensjö. Eftersom det är låg genomströmning av vatten så har man de senaste åren provat att årligen tömma sjön och rensa bort vattenväxter.

Vattenlopporna som då och då förekommer i sjön och skapar problem beror inte på vattnet utan på närvaron av sjöfågel i sjön. Lopporna lever som parasiter på fåglar, och att människor blir bitna är helt ofarligt – om än irriterande.

– Det finns inte någon enskild åtgärd som kan få bort vattenlopporna. Vi har provat flera saker. Förutom de regelbundna vattentömningarna har vi testat att låta vattnet passera genom kornhalm, men inte heller det har hjälpt, säger kommunens miljöchef Jenny Asp Andersson.

En möjlighet som hon nämner är att med skyltar varna badgästerna när det uppstår problem med vattenloppor, men det förutsätter att kommunen får in rapporter från badande. Någon sådan rapport har inte nått kommunen än i år.

På onsdagen när solen gassar som bäst har ett 20-tal personer sökt sig till den lilla badsjön. Ett sällskap med tre generationer solbadare har placerat sig på den stora gräsplanet, strax intill vattenbrynet. Familjen Regnér från Mantorp är inte orolig för badklåda.

– Men jag har fått något slags utslag i dag, berättar sonen Charlie och visar ett märke ovanför höften.

Men om det kommer från vattenloppor eller helt vanliga mygg är oklart.

Familjen är i alla fall nöjd med badplatsen och med badvattnet som ligger på strax över 20 grader. Månsjön är en av flera badplatser i trakten som de regelbundet besöker.

På Bjälbotullskolans fritis jobbar Helén Hultebring, Skänningebo sedan länge. Hon berättar att fritis ofta går till Väderkvarnsbacken och badar med barnen, men att det händer att föräldrar inte vill att deras barn går dit.

– Det har alltid funnits vattenloppor i Månsjön. Det minns jag från när jag var liten, säger hon.

Hon räknar med att fritis kommer att besöka sjön i år också – om sommarvädret håller i sig.

Vattenprover Badklåda

Den 16 juni tog Miljökontoret vattenprover på de kommunala baden som alla fick godkänt. Nya vattenprover tas i juli och augusti.

Kallas också simmarklåda, cerkariedermatit, vattenloppor.

Ofarlig men tråkig följd av bad på grunt vatten. Barn drabbas därför oftare än vuxna.

Orsaken till klådan är bett av en inälvsmasklarv, en så kallad cerkarie.

Betten ser till en början ut som myggbett och kliar väldigt.

Källa: smittskyddsinstitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om