I fredags välsignade biskop Martin Lind repliken av krucifixet vid en ceremoni i Linköpings domkyrka. Kopior av repliken kommer att säljas som souvenirer i samband med Birgittajubileet.
Krucifixkopiorna gjuts i massivt silver. De ryms i en handflata, och kan exempelvis bäras som halssmycke. Men det ursprungliga Skänningekrucifixet är 17 centimeter högt, och tillverkat i förgylld brons. Det hittades 1928 vid en arkeologisk utgrävning av det spetälskehospital som låg strax utanför Skänninge. Detta hospital är det äldsta kända i Sverige, och kan ha byggts redan under 1100-talet.
Krucifixet är daterat till tidigt 1200-tal. Det kan vara tillverkat i Sverige, kanske till och med i Skänninge.
-- Man vet inte exakt hur krucifixet har använts. Kanske har det varit ett altar- eller processionskors. Det är i alla fall för stort för att bäras runt halsen, säger Ann-Sofie Tengstrand. Hon är 23 år och utexaminerad från guldsmedsutbildningen på Dackeskolan i Mjölby. Sedan ett par år driver hon egen guldsmedsaffär i hemstaden Skänninge.
Idén att kopiera krucifixet föddes när Skänningeborna i olika konstellationer började diskutera hur orten skulle lyftas fram i jubileet.
-- Det var guiden Elizabeth Wrangsjö som visade mig bilder på korset och undrade om jag var intresserad. Och det var jag, säger Ann-Sofie Tengstrand.
Skänningekrucifixets koppling till den heliga Birgitta är inte alldeles självklar. Men helt klart är att krucifixet är ett av de mer originella arkeologiska fynd som gjorts i Skänninge.
Och hur kommer det sig att biskopen välsignar en souvenir? Jo, Martin Lind lär ha blivit helt överväldigad när han såg originalkrucifixet första gången, så vackert var det. Och när Ann-Sofie Tengstrand skrev och frågade om han kunde tänka sig att välsigna kopian, så tackade biskopen ja.
Den som vill se Skänningekrucifixet i original får bege sig till Länsmuseet i Linköping.