Johan Molinder är chef för kriminalvårdanstalten i Skänninge. Han menar att säkerhetsarbetet på Skänningeanstalten inte påverkas i grunden av det som hände på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna i veckan.
– Vi har ett väldigt högt säkerhetsmedvetande i kriminalvården och arbetar ständigt med att utveckla och förfina metoderna. Sedan får utredningen visa om det är något som brustit. Men jag känner mig trygg med vårt säkerhetsarbete, säger Johan Molinder.
Enligt uttalanden i media från Molinders kollega i Eskilstuna hade gisslantagarna där tillverkat vapen av tandborstar och rakblad från engångsrakhyvlar.
Använder de intagna i Skänninge rakhyvlar?
– Det är riktigt att klienterna har möjlighet att sköta sin personliga hygien, och även att raka sig. Vi har rutiner för hur det ska gå till. Det är inte så att vi delar ut rakhyvlar utan kontroll. Det har vi rutiner för.
Skulle en sådan här händelse kunna inträffa på Skänningeanstalten?
– Det går aldrig att garantera att sådana här incidenter inte inträffar. Det är en riskfylld miljö, menar Johan Molinder.
Han menar att överbeläggningen på Skänningeanstalten innebär utmaningar.
Skänningeanstalten har 234 ordinarie platser varav 27 är häktesplatser. I dag har man dessutom 60 extra beredskapsplatser i form av våningssängar i bostadsrummen på anstaltssidan. De är fördelade på fem avdelningar.
Är de platserna utnyttjade?
– Ja, det är helt fullt varje dag. Det innebär utmaningar och varje avdelning som har extraplatser har även extra personal, säger Johan Molinder.
Över 300 personer är anställda på Skänningeanstalten. Alla de ska så klart ha semester, vilket innebär att man måste ta in många sommarvikarier. Dessa får en tvåveckors introduktionsutbildning. Utbildningen kan ske i etapper. Alla ordinarie anställda går en grundutbildning på 24 veckor.
Bemanningen i Skänninge är full i sommar enligt Molinder. Hur stor andel som inte är grundutbildade utan bara har introduktionen vill han inte gå in på av säkerhetsskäl.
Sekos ordförande har uttalat kritik mot arbetsmiljön inom kriminalvården nationellt, med överbeläggning och hög andel outbildade vikarier, vilket sätter extra press på de ordinarie som jobbar under sommarveckorna. Johan Molinder vill inte kommentera kritiken.
– Jag respekterar Sekos uppfattning. Men i Skänninge har personalorganisationerna varit med i processen och fått information om vikarietillsättningar och bemanning.