Innanför grindarna på Skänningeanstalten sitter närmare 300 män av sina straff. 20 av dem är livstidsdömda medan andra kanske bara sitter inne något år. Det är dessa människor de anställda möter i sitt arbete på anstalten. Och det är därför som personalen består av väldigt olika individer, i olika åldrar och med olika erfarenheter.
– Det här är ingen vanlig arbetsplats, säger kriminalvårdsinspektör Linda Wincent, som är personalchef på Skänningeanstalten. Därför söker vi inte människor med en specifik bakgrund. Det viktigaste är att man har en tro på människan, att tro på att vi kan hjälpa våra klienter att utvecklas, komma ifrån sin bakgrund och gå vidare i livet.
Hon berättar att en av de senast anställda är en 60-årig man som kört taxi.
– Han är van vid att hantera människor. Att vi har anställda i alla åldrar är en av våra största styrkor. Det är de personliga egenskaperna som är viktiga och att man kan reflektera över varför människor är här.
Anstalten är en av Sveriges största och håller på att byggas ut för att kunna ta emot ännu fler som har dömts för olika brott. Den som får sommarjobb har stor chans att få fast anställning senare.
– Jag rekommenderar den som är nyfiken att testa. Här möter man människor med olika livsöden och får en inblick i samhällets baksida. Samtidigt är det här inte ett arbete för alla.
Bara att vara i fängelsemiljön kan bli en stor utmaning. Här finns strikta regler och rutiner som måste följas. De intagna stängs in klockan 19 varje kväll och inte förrän tolv timmar senare låses celldörren upp igen. Varje hus består av fyra avdelningar med tolv interner i varje. Intagna i ett hus får aldrig träffa intagna i ett annat. Därför måste tider följas till punkt och pricka.
– Ska intagna i ett hus ut på promenad klockan 12.05 så är det 12.05 som gäller. Och då får inga andra klienter komma ut samtidigt.
Alla som får arbete på anstalten får en utbildning som är olika lång beroende på vilken yrkesroll man får och vilken bakgrund man har. Sommarvikarierna får två veckors introduktion som består av både teori och praktik. Under en dag får vikarierna öva nödvärn.
– Säkerhetsintroduktionen brukar många tycka är spännande, säger Linda Wincent. Man måste vara mentalt förberedd på att något kan hända, även om det inte är vanligt. Det är trots allt inte helt oproblematiskt att låsa in tolv vuxna män på en avdelning.