Eftersom båda parter har skrivit under överenskommelsen anser Ronald Urbansson på Seko att parterna är någorlunda nöjda med den.
- Nu hoppas jag att kvinnan kan gå vidare. Det blir aldrig riktigt bra efter ett sådant jobbigt problem vars lösning tog nästan ett år. Med tanke på alternativen är det en okej uppgörelse, säger han till Corren.
I fjol skrev Corren om den kvinnliga kriminalvårdare som polisanmälde sin kollega för sexuella trakasserier och kränkande behandling. Sedan dess har kvinnan varit sjukskriven, mannen har avancerat till en chefsposition och polisutredningen har lagts ner. Kriminalvården har också gjort en egen utredning för att se om arbetsgivaren har gjort allt som måste göras i sådana situationer. Enligt den egna utredningen har arbetsgivaren inte gjort något fel.
Kvinnan ansåg att hon inte kunde jobba tillsammans med kollegan som hade sextrakasserat henne och som dessutom skulle ha varit hennes chef. Mannen ansåg sig vara oskyldig.
Fackets uppfattning var att Kriminalvården inte alls har gjort det som en arbetsgivare måste göra och att kvinnan inte borde tvingas att flytta på sig. Efter en misslyckad lokal tvisteförhandling hamnade fallet på central nivå. Seko ansåg att saken borde ha gått till Arbetsdomstolen (AD) eftersom det inte verkade vara möjligt att uppnå en "lämplig" överenskommelse med Arbetsgivarverket.
- Våra jurister ansåg att vi kan stämma Kriminalvården. Därför ville vi gå vidare till AD. Men det är också en slitsam process som tar tid. Kvinnan kände att hon inte skulle orka med det och hon hade under den långa tiden tappat lusten att överhuvudtaget jobba inom Kriminalvården. Därför togs förhandlingar på lokal nivå upp igen, säger Roal Nilssen, förhandlare på Seko.
Eftersom parterna till slut enades om lösningen att kvinnan säger upp sig med bibehållen lön under ett och ett halvt år kan Seko inte stämma Kriminalvården till AD. Det ingår också i uppgörelsen.