– Jag lägger ner. På måndag likviderar jag bolaget och kanske väljer jag att göra en frivillig konkurs.
På Blocket finns hotellet redan till salu. Det begärda priset är 19,9 miljoner kronor.
– Det kan gälla både rörelsen och fastigheten, säger mäklaren Leo Ulmborg på Hrf förmedling.
Han säger att det finns ett stort intresse för hotellet, "ett unikt objekt", men att ingenting är klart än.
Josip Mustapic har definitiv tröttnat på att slita och kämpa och ändå ha dålig lönsamhet och likviditet.
– Vi har försökt att hitta på nya sätt, tänka i nya banor, men vi, som ett litet företag på landsbygden är klassade som riskobjekt och får inte låna pengar någonstans, skriver han på hotellets Facebooksida.
Så nästa vecka stänger han definitivt. Men han ger inte helt upp tanken på att driva Skänninge statt.
– Nej, det kan hända att jag köper konkursboet. Jag har två affärspartners som jag diskuterar med, en från Kroatien och en från Milano.
– Men då ska jag göra om alltihop. Då fortsätter jag renoveringen så att Statt blir ett riktigt lyxhotell. Inga dagens luncher eller så.
Christina Landoff och Josip Mustapic har drivit hotellet tillsammans sedan 2015. Det är Christina Landoffs föräldrar som äger fastigheten, men enligt Josip Mustapic är Christina Landoff av personliga skäl inte längre kvar i företaget.
Själv ser han ekonomiska skäl till att inte fortsätta.
– Jag har jobbat 14-15 timmar per dygn och jag har gjort allting rätt, med skatter och avgifter och sånt, säger han, men det räcker inte. Jag vill få lönsamhet och jag vill kunna investera i verksamheten. I dag är hela det svenska systemet mot företagarna.
Ändå funderar du på möjligheten att köpa konkursboet och driva Skänninge statt vidare, om än på ett nytt sätt?
– Jag tycker verkligen om stadshotellet och om Skänninge och Skänningeborna. Jag vill kanske fortsätta, men då skulle jag ha moderbolaget någon annanstans inom EU. Jag måste överleva och jag vill göra något roligt också.
Josip Mustapic har varit en part i det lokala "köttkriget" på senare tid, när han hävdade att invånarna på Östgötaslätten är inbitna köttätare.
– Jag har varit i hetluften både när det gäller skatter och veganer, säger han, och jag ångrar ingenting. Jag är en fri man.
Skänninge statt stod färdigt år 1885. I dag finns 33 rum. 6,75 anställda och ytterligare ett 20-talet personer på lönelistorna berörs av stängningen.