– Jag tror att det finns många allmänna fruktträd och bärbuskar, och tycker att det är synd om frukten går till spillo, säger Ann Brehmer Pettersson.
Hon bor i Skänninge och har själv bara en liten trädgård, men tror att det finns nyttiga bär i parker och häckar. Men vem äger dem? Och får man plocka dem?
– Det är särskilt ett superbär som heter aronia som jag är intresserad av. Det är extremt nyttigt och fullt av antioxidanter.
Hon försökte få reda på detta genom att kontakta kommunen. Hon lyckades inte hitta någon eller information på kommunens hemsida. Däremot hittade hon länken till att skriva ett så kallat Mjölbyförslag, en möjlighet för medborgarna i kommunen att föreslå förbättringar.
Så det gjorde hon. Ann tycker att det finns en pedagogisk vinst med att kommunen visar var det finns gratis frukt och bär för kommuninnevånarna.
– Varför ska man köpa dyra preparat i hälsokostbutiken när det växer lika bra eller bättre bär på kommunens mark? frågar hon och vill att kommunen sätter ihop en lista eller karta med exempel på var det är möjligt att gratis plocka bär och frukt.
Just aronia är en buske som planterats lite här och var som prydnad eller avskiljning. De blåsvarta bären är inte så goda att äta som de är men kan med fördel göras sylt på.
– De är sprängfyllda med järn och andra antioxidanter, säger hon.
Ida Andersson är stadsträdgårdsmästare i Mjölby. Hon har inte sett förslaget ännu men räknar med att få det på sitt bord.
– Det finns platser, till exempel där det legat hus förr där det finns kvar fruktträd och buskar, säger hon
Ida Andersson exemplifierar med ett äppelträd som hon vet om i parkmark vid Jonstorpsgatan i västra delen av Mjölby tätort.
– Där har jag sett att barn plockar gula äpplen på hösten.
Just där låg det tidigare bondgårdar längs utfarten från stan mot Småland. I dag är det verksamhetsmark på ena sidan och nyare villor på den andra sidan.
Ida Andersson tycker spontant att en frukt- och bärinventering skulle kunna ingå i den grönstrukturplan som kommunen just nu arbetar med.
Ann Brehmer Pettersson har ett ställe där hon plockat äpplen i Skänninge. I änden på Nunnestigen där villorna slutar och gatan blir en grusväg för cyklar och gående står ett gammalt äppleträd med stora gula frukter, varav en hel del ligger i det höga gräset under medan några sitter kvar på trädet.
– Här har funnits fler fruktträd men de blev väl dåliga och togs ner, säger hon.
Bostadsbolaget ägs av Mjölby kommun och de har en del frukt- och bär på sin mark, till exempel i områdena Prästgårdsliden och Östra Lundby. Men fastighetschefen Anders Loinder menar att man sett en del nackdelar.
– Det är ingen som tar hand om frukten, barn använder den till att kasta omkring sig, och det blir nedskräpning och förstörelse av det, menar han.
På senare år har Bostadsbolaget därför avstått från att plantera bärbuskar och fruktträd. Anders Loinder tror mer på att anlägga kolonilotter i områdena för hyresgästernas räkning.
– Det har vi gjort i Lundby, och planerar att fortsätta med det även i andra områden. De vi gjort iordning har haft stor efterfrågan. Det blir mer ordning på odlingarna när någon tar ansvar för dem. Många lägenheter har uteplats där det också finns viss möjlighet till egen odling, säger Anders Loinder.