Det lilla bryggeriet i Skänninge tar inte stor plats i källaren där det finns och Anders Gårdstrand, 58 år, som driver Västanå bryggeri tänker att detta kan vara ett av Sveriges mindre mikrobryggeri.
– Det kan inte finnas många bryggeri som är mindre till ytan i alla fall, säger Anders.
Tror du att de som bor i Skänninge vet om att det finns ett bryggeri på orten?
– Det är nog inte så många som vet, jag har hållit en väldigt låg profil. Men nu känner jag att det är dags att synas lite mer när jag blivit kommersiell.
Detta lilla bryggeri tillverkar både öl och must. Det bryggs även, i en liten skala, den dryck som Anders minns att hans pappa bryggde när han var liten och familjen bodde i Boxholm.
– Pappa gjorde enbärsdricka till jul och jag tyckte alltid att det var trevligt. Så jag har bryggt efter hans recept när jag gör den drickan.
Var det då ditt intresse för att brygga själv började?
– Det har alltid funnits en spänning i att kunna tillverka och testa sig fram till något som smakar gott. Det började att bli mer seriöst 2016, så det är därför det årtalet står på mina etiketter.
Anders skaffade då ett kokkärl som han ställde i källaren och gjorde ett första försök att tillverka något som liknade öl. Som "mentor" använde han sig av YouTube och Facebook för att lära sig proceduren med ölbryggning.
Blev drycken drickbar?
– Ja, det gick bra direkt, ölen smakade faktiskt skapligt bra. Så då blev jag lite nyfiken på hur långt jag skulle kunna utveckla detta, säger Anders.
Anders fortsatte att utveckla sin hobby och konstaterade att brygga öl var ungefär som att baka bröd, man följer receptet helt enkelt.
– Man kan brygga jättegod öl på spisen hemma i köket, bara man vet procedurerna och följer receptet exakt, berättar Anders.
Är det något som är extra viktigt när man brygger?
– Renlighet är A och O, så man får inte vara rädd för att lägga mycket tid på diskningen.
Anders har inte haft något bestämt mål för sin bryggning, han har istället njutit av resan från 2016. Från att då vara i tvättstugan tills idag då han har expanderat till ett riktigt bryggeri i källaren. Och när han nu är kommersiell gäller andra lagar och flera regler.
– Nu är det många myndigheter som ska godkänna det jag gör och ett delmål nu har varit att få godkänt från dem.
Att det är många myndigheter som ska godkänna verksamheten tycker Anders bara är positivt.
– Det ska inte vara för lätt att komma ut på marknaden, jag tycker att det är bra med regler och lagar som man måste följa.
Varför blev det namnet Västanå bryggeri?
– Jag bor på Vänstanågatan och jag tyckte att det kändes som ett trevligt namn.
Anders har hela tiden strävat efter att tillverka en dryck med en egen touch och en personlig smak. I hans sortiment av öl finns ipa, lager, blond, pale ale och en mörk stout. Till sommaren bryggs även en sommar-ale och till jul kan det bli en bryggning av julöl.
Du brygger även must?
– Ja, både påsk- och julmust, en riktig premiummust. Den är väldigt uppskattad och den har jag redan fasta bokningar på.
Det tar många veckor, från själva bryggningen till tappningen på flaska, innan en öl är färdig. Hur mycket det bryggs i mikrobryggeriet i Skänninge beror på efterfrågan och hur mycket tid Anders har, som även arbetar på skola och som musiker.
– För mig är det fortsatt viktigast att jag har kul med min bryggning och att fortfarande känns som en hobby, säger Anders.
Även om Västanå bryggeri är blygsamma i sin framtoning har företaget nu tagit ett stort steg för att nå ut till fler konsumenter.
– Numera kan man dricka min öl på Mjölby stadshotell och den verkar sälja bra. En del av besökarna vill ha en närproducerad och lokal öl.
Det måste kännas som ett erkännande att folk gillar din öl?
– Jag har svårt att smälta att folk faktiskt dricker min öl och gillar den.Samtidigt är det bra att vara ödmjuk i det man gör så man fortsätter att utvecklas.
I framtiden kan Anders tänka sig ha samarbete med några fler krogar och han har även annat på gång.
– Jag kommer även vara med i några event nu i vår och det ska bli riktigt skoj. Och jag kommer även samarbeta med Boxholms bryggeri som även de är ett mindre bryggeri.
Det är ipan, eller Vipan som Anders döpt den till, där V står för Västanå, som är den ölen som det tillverkas mest av.
Är ipan din egna favorit från Västanå bryggeri?
– Absolut, även om jag gillar alla mina öl. Sedan vet jag ju att folk har olika smak och tycke vad det gäller öl och det accepterar jag för så ska det vara, säger Anders.