Kristallkronorna har sin egen historia. Det var ett antal av stadens prominenta herrar som beslutade att hotellet skulle byggas på 1880-talet. Till den fantastiska Oscarssalen en trappa upp bestämdes att man skulle samla ihop medel till inredningen, bland annat de tre stora och dyra kristallkronorna.
– De var sju personer som tog på sig detta. Några hade pengar men andra fick ta banklån för att klara utgifterna. Stadens styre bestämde att kommunen skulle backa upp om det blev problem. En av kristallkronorna togs från rådhuset och delvis finansierades alltså inredningen med allmänna medel, berättar Örjan Varverud i Logen TT, en herrorden som fanns redan då.
Han har ett dokument från den tiden som anger villkoren för detta. Medlemmarna i Logen TT var på 1800-talet i stort sett samma herrar och storbönder som styrde i stadsfullmäktige i Skänninge.
Hotellet har alltså ägts av Skänninge stad och följde med till Mjölby kommun när kommunerna slogs ihop för 50 år sedan. Hotellet har sedan sålts till privata aktörer.
Kristallkronorna och andra gamla inventarier ingår inte i konkursboet och heller inte i den försäljning av fastigheterna som pågår, som ännu är oavslutad. Det framgår av konkursbouppteckning och köpehandlingar. Förutom kristallkronorna är det ett antal stora speglar, lampetter, ett piano och del annat.
Inredningen hör hemma i hotellet och ska förbli där, menar ägaren Mjölby kommun. Men en viss oro finns nu för att de värdefulla föremålen ska försvinna om affären drar ut på tiden.
Så har nämligen skett tidigare. På 80-talet, när hotellet stod tomt i flera år och förföll så upptäckte man att kronorna var försvunna. Av en händelse råkade man få se en annons i Nerikes Allehanda där de tre kristallkronorna låg ute till försäljning.
– Saken polisanmäldes och kommunen fick tillbaka sina inventarier, berättar Bo Hallberg på fastighetskontoret.
Cecilia Burenby (S) bekräftar att det diskuterats om kommunen ska plocka bort inventarierna ur hotellet och förvara dem på ett mer "säkert ställe" så länge.
– Det är inte så att vi är direkt oroliga. Det här är gamla saker som är värda att bevara, så det handlar mer om att vara på säkra sidan, säger hon.
Hon betonar samtidigt att när affären är klar och hotellet har en ny aktör som avser att öppna hotellet ska inventarierna vara i hotellet, men fortsätta i kommunens ägo.