Alla ska kämpa mot mobbning

Hur man än ser ut och hur konstig man än är är alla lika mycket värda och ska få vara med. Det budskapet gick lätt hem hos Lindbladsskolans elever efter att de sett en pjäs om mobbning, som en del av Barnrättsveckan på skolan.

Eleverna på Lindbladsskolan tyckte om den pjäs som Hugo Kalm och teatergruppen Accent spelade. Här  skriver den unge skådespelaren, elev på Folkungaskolan i Linköping, autografer till  sina nya  beundrare.

Eleverna på Lindbladsskolan tyckte om den pjäs som Hugo Kalm och teatergruppen Accent spelade. Här skriver den unge skådespelaren, elev på Folkungaskolan i Linköping, autografer till sina nya beundrare.

Foto:

Skänninge2003-11-19 08:06

Hela Lindbladsskolan i Skänninge jobbar under den här veckan med frågor kring barnens rättigheter och skyldigheter, men gårdagens besök av den unga teatergruppen "Accent" var Barnrättsveckans höjdpunkt. Pjäsen om en liten tjej, Sara, som mobbas av sina kamrater på skolan skrevs speciellt till det här tillfället.

- Det var lite svårt att skriva en föreställning som skulle passa för förskoleelever och samtidigt intressera även lågstadie- och mellanstadieelever. Men det syntes att alla elever hängde med och levde sig in i händelser, säger Jens Friberg.

Han är utbildad undersköterska, men han är också manusskrivare och regissör i teatergruppen Accent, vars medlemmar är mellan 12 och 19 år gamla och kommer från Linköping, Mjölby, Norrköping och Stockholm. De har spelat tillsammans även på Östgötateatern i Linköping, Maxim teater i Stockholm, Nationernas hus i Linköping och på andra ställen.

Ingen vill vara ensam

Att de uppträdde på Barnrättsveckan på Lindbladsskolan i Skänninge berodde på Louise Halvarsson, lärare och en av de som har format Barnrättsveckan.

- Jag hörde gruppen sjunga på tåget och frågade lite mer om vad de sysslade med. Och sedan bad jag dem besöka oss och spela någon lämplig föreställning. Det är så roligt att de kom, säger Louise Halvarsson.

Efter föreställningen som spelades på biografen gick skådespelarna till skolan och pratade med mellanstadieelever om deras upplevelse av pjäsens budskap, men också om mobbning och vad man kan göra själv.

- Ingen vill vara ensam, dag efter dag på skolgården. Och även om någon säger "det gör inget" ska ni inte tro på det. Det gör säkert ont, men man vill inte erkänna det inför andra. Därför har ni alla stort ansvar för varandra, säger Hugo Kalm, skådespelare och högstadieelev i musikklass på Folkungaskolan i Linköping.

Var uppmärksam

Det är eleverna helt med på. På frågan om de har sett någon mobbning på sin skola nekar alla. Enligt Louise Halvarsson jobbar skolan stenhårt för att förebygga mobbning. Det ger bra resultat, men man ska alltid vara på sin vakt.

- Vi måste alltid vara uppmärksamma, stora som små. Tillsammans kan vi fixa så att alla på skolan har det jättebra. Sedan kan våra elever ha det vidare genom livet, säger Louise Halvarsson.

I skolans gympasal ska varje klass, på fredag, visa upp vad de har arbetat med och åstadkommit under Barnrättsveckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om