I förra veckan, när Skänninges gator fylldes av över 800 marknadsknallar och uppskattningsvis 110 000 besökare, genomförde Mjölbys, Ödeshögs och Boxholms gemensamma miljökontor en oanmäld livsmedelstillsyn. Med anledning av det varma vädret fokuserades kontrollen mot de kylda livsmedlen. Stickprov genomfördes och ett tiotal aktörer kontrollerades.
– Vi brukar genomföra kontroller på Skänninge marken, kanske inte varje år, men vi har lite olika ingångar. Ibland tittar vi på de ordinarie restauranger och verksamheter som finns på orten och som ökar sin verksamhet under marknaden. Ibland kontrollerar vi marknadsknallarna, säger livsmedelsinspektören Jenny Gustafsson.
Vid tillsynen upptäcktes brister vid en av de kontrollerade aktörerna – Doris Skafferi från Lidköping. 200 förpackningar, innehållande allt från häst- och vildsvinskorv till basturökt sidfläsk och pepparsalami, höll en för hög temperatur. Varorna, som sammanlagt vägde cirka 70 kilo, märktes med saluförbud och kommunen beslutade om destruktion, att de skulle slängas, dagen därpå.
– Korvarna skulle förvaras vid en högsta temperatur av åtta grader och vid tillsynen var det uppemot 18–25 grader mellan korvarna. I den temperaturen kan de bli hälsovådliga för den som äter dem, säger Jenny Gustafsson och fortsätter:
– Det är inte så vanligt att vi beslagtar livsmedel. Jag har inte varit med om att vi har gjort det på Skänninge marken sedan jag började att jobba här år 2014.
Johannes Ekfeldt driver verksamheten Doris Skafferi. Han konstaterar att företagets egenkontroll brast under marknaden.
– Jag tycker att det är jättebra att kommunen gör såna här kontroller. Samtidigt är det alltid tråkigt när man får nedslag. Vårt egenkontrollsystem har brustit. Det var väldigt varmt under marknaden, säger Johannes Ekfeldt och fortsätter:
– Vi mäter temperaturerna två gånger om dagen och när vi mätte första gången var det okej. När det blir värmetoppar som på Skänninge marken har utrustningen svårt att mäkta med till 100 procent.
Har ni fått indikationer om att någon av era kunder blivit sjuka?
– Nej. Procentuellt sett var det en ganska liten del av kyldiskarna som var dåliga. Det var det kött som hade legat längst ut i hörnet i solen. Vid varma dagar kommer vi att mäta temperaturen oftare framöver, säger Johannes Ekfeldt.
Förtydligande:
Tidigare användes en bild på korv från ett företag som går att identifiera. Vi beklagar sammankopplingen mellan företaget och artikeln. I kommunens tillsyn redogjordes inte för vilket märke av korv som hanterats felaktigt utan beslaget handlade om ett handhavandefel, inte en produkt. Vilket korvmärke som hanterades felaktigt under Skänninge marken är för oss okänt.