Granskning avslöjar brister på Skänningeanstalten

Enligt en granskning som P1:s program för undersökande journalistik, Kaliber, gjort finns det en osund kultur på Skänningeanstalten. Enligt granskningen har fångar utsatts för trakasserier, förnedring och övervåld av en grupp kriminalvårdare.

P1:s programn för granskande journalistik, Kaliber, har granskat arbetsmiljön på Skänningeanstalten.

P1:s programn för granskande journalistik, Kaliber, har granskat arbetsmiljön på Skänningeanstalten.

Foto: Agnes Ganestål

Skänninge2024-04-15 13:00

Kaliber har talat med ett 30-tal kriminalvårdare som vittnar om en osund kultur på Skänningeanstalten. Granskningen, som har presenterats i tre avsnitt, avslöjar incidenter där fångar ska ha utsatts för trakasserier, förnedring och övervåld av en grupp kriminalvårdare.

– Man kände sig smutsig. Det är därför jag skrev ner allting för att kunna gå därifrån och känna att jag i alla fall försökt göra någonting för att förhindra det eller förbättra det, säger en kriminalvårdare till Kaliber. 

Emil Ahlquist, anstaltschef på Skänningeanstalten, säger att beteendet strider mot Kriminalvårdens värdegrund. Anstaltschefen gjorde under förra året en kartläggning som visade på brister i arbetsmiljön.

– Brister är, det som har kommit mig till känna tänker jag att det har funnits en kultur, lite machokultur, sexism, trakasserier, mobbing och även utfrysning har det funnits på arbetsplatsen, säger Emil Ahlquist till Kaliber

För att komma till rätta med den bristande arbetsmiljön har bland annat utbildningsdagar hållits. 

Anstalten Skänninge är en anstalt i säkerhetsklass 2 – vilket innebär att det är en sluten anstalt med lägre säkerhetsnivå. Fängelset har 361 platser samt 18 häktesplatser. Anstalten, som har byggts ut i etapper, har cirka 400 anställda, varav de flesta är kriminalvårdare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!