Det blev inte den första valdag som 18-årige Felix Lind i Skänninge hade tänkt sig. Hans vallokal var bara ett par kvarter bort i Trojenborgsskolan och han skulle klara av det innan han åkte på fotboll i Mantorp på kvällen.
– Jag fick ta röstsedlar och kuvert och gick bakom skärmen. När jag kom fram och lämnade kuverten och mannen vid bordet letade rätt på mitt namn sa han att jag redan var avbockad, berättar Felix dagen efter händelsen.
Nu har han kommit över det. Men han var rejält besviken och ledsen på söndagskvällen.
– Röstmottagaren bad mig kasta kuverten jag klistrat igen. Han ville inte ta emot dem. Och kunde inte göra något åt det.
Hur kändes det?
– Inte så bra för att jag vet att jag inte gjort något fel.
Utanför vallokalen ringde han sin mamma Malanie som kom direkt och försökte prata med röstmottagarna i vallokalen.
– De hade en speciell linjal när de läste av namnen så att de skulle titta på rätt rad, berättar hon.
Svaret hon fick var att det inte fanns något att göra åt.
– Det hade varit bra med en digital legitimering. Alla har bank-ID idag. Det behövs för att komma in på alla myndigheter. Men här är det bara en fysisk lista som ska prickas av manuellt, säger Melanie Lind som betonar att hon inte är arg på rösträknarna, men tycker att systemet brister.
Kjell Gustafsson är valnämndens ordförande (S) i Mjölby kommun. Han har inte fått information om den här händelsen men säger att det har hänt förut i Mjölby. Vid förra valet var det en annan ung person som fick lämna vallokalen utan att ha fått rösta för att hon redan var avprickad.
– Det är den mänskliga faktorn. Det ska egentligen inte få hända men kan ändå ske. Det enda man kan göra är att kontakta personen och be om ursäkt från kommunens sida.
Han räknar med att ärendet kommer att komma upp på onsdagen när man har sluträkningen av rösterna.
– Vi får titta på detta. Det är förståeligt att man blir ledsen och besviken när sådant här händer, säger Kjell Gustafsson.
De 230 röstmottagare som engagerats i Mjölby kommun för att tjänstgöra i de 18 vallokalerna på valdagen har fått gå en utbildning.
– Vi pratade där om hur viktigt det är att vara extremt noggranna och använda speciallinjalen. Då nämndes även händelsen 2018.
Man sitter alltid två vid bordet och tar emot kuverten.
Kan det ha varit extra stressigt i samband med köbildning i vallokalen?
– Det har varit mer köer än tidigare på grund av nya regler om ställen med röstsedlar. Det är där som det blev en flaskhals. Men vi har kollat och det var maximalt 15–20 minuters väntan. Så det har fungerat. Sedan ska förtidsrösterna prickats av under lediga stunder, men det har inte varit så mycket tid till det. Hela räkningen har därmed försenats, säger Kjell Gustafsson.
Kan det försena att inte ha röstkortet med sig?
– Det ska det inte göra. Röstkortet krävs inte, utan det är legitimation eller att man är känd som räcker, säger han och nämnder att det är drygt 19 000 röster som ska tas emot.
Kjell Gustafsson räknar med att ringa Felix efter mötet på onsdag.
– Man får ändå hoppas att han är tänd på att rösta i kommande val.
Kan kommunen kompensera Felix på något sätt?
– Vi kan inte lämna ut något skadestånd. Tjejen som var drabbad förra valet sa att hon hade förståelse för det som hänt och att hon inte skulle sluta rösta, säger Kjell Gustafsson.