120 firade första maj i Skänninge

Dragspel i stället för marschmusik, och ingen ordförande i s-föreningen. Ändå kom ungefär lika många som vanligt och firade arbetarrörelsen på första maj i Skänninge.

skänninge2002-05-02 05:24

I år hade inte arbetarekommunen i Mjölby råd att låta Mjölby ungdomsmusikkår gå i demonstrationen både i Mjölby och i Skänninge. Så Skänninges socialdemokratiska förening hyrde in Mjölby dragspelsklubb i stället.

Och det var inte trägna förstamaj- demonstranten Berit Gustafsson ledsen för. Hon var en i den lilla skaran som vågade sig ut i tråkvädret på Stora torget.

-- Jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv och går alltid ut på första maj när det är något, sa Berit Gustafsson. Det här med dragspel är bara trevligt, jag är i rätt ålder för det. Men det är synd att det är så få här.

Ja, till en början såg det ut som att förstamajfirandet i Skänninge skulle bli tunnsått. Förra året blev det heller inget firande alls på orten.

-- Men så tyckte vi ändå att vi skulle ha något, nu när det är val i år och allt, säger Anita Andersson, som är styrelseledamot i s-föreningen i Skänninge, och även i arbetarekommunen i Mjölby.

Mer jobb utan bas

Anita Andersson och hennes styrelsekollega, vice ordförande Camilla Johansson, fick dra ett lite tyngre lass än väntat vid firandet, eftersom s-föreningen i Skänninge just mist sin ordförande Patrik Somansson. Han har som Corren tidigare berättat avsagt sig alla sina politiska uppdrag på uppmaning av arbetarekommunens styrelse, efter att det blivit diskussion om hans arbetstidsredovisning i kommunen.

-- Vi hjälps åt att dra föreningen runt nu, säger Anita Andersson. Vi vet inte så mycket om det som hände med Patrik. Vi ska ha ett möte med honom och prata om det.

Så det var Anita Andersson som fick hälsa besökarna välkomna, och presentera förstamajtalaren Lars Engström, som tidigare varit både rektor i Skänninge, skolchef i Mjölby och socialdemokratisk kommunpolitiker. Numera är han konsult.

Talarens trädgård

Lars Engström höll ett populärfilosofiskt tal om vikten av att alla barn i Sveriges skola får utvecklas på sina egna villkor, utan att för den skull sorteras in i grupper. Han liknade sin vision vid ett trädgårdsland där det ryms både förgätmigej, kungslilja och kaktusar -- alla vackra på sitt sätt.

-- Tanken att dela upp barn i system för smarta och inte så smarta barn börjar bli vanligare i landet. Men då är vi inte kvar i mitt trädgårdsland, sa Lars Engström.

Lagom till talet hade också antalet besökare på torget kommit upp i ungefär 120 stycken -- och det är så många som brukar fira första maj i Skänninge.

-- Så nu får vi hoppas att vi får ungdomsmusikkår och demonstration nästa år, sa en glad Anita Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!