De arkeologiska utgrävningarna i Skänninge håller på att avslutas för i år. Arkeologerna räknar med att vara klara ett par dagar in i nästa vecka. Arkeologen Rickard Hedvall, som leder projektet, berättar att han och hans kollegor just nu arbetar med att ta upp de sista skeletten.
-- Människorna begravdes någon gång mellan 1237 och 1547 då kyrkan var i bruk. Det är kvinnor, män och barn blandat, så det rör sig inte om munkar, säger han och påpekar att gravarna har hittats inne i det som en gång var klosterkyrkan.
-- Det var pepprat med gravar där inne. Människorna som begravdes där var finare folk -- sådana som hade råd att betala för att munkarna skulle läsa själamässor vid deras gravar.
Rickard Hedvall berättar att skeletten har legat i kalkrik jord och att de därför har klarat sig bra. En osteolog, det vill säga en specialist på skelett, ska analysera dem. Det är ett drygt arbete som antagligen kommer att ta ett par år innan det är avslutat och resultaten sammanställda.
-- Benexperten ska könsbestämma skeletten och undersöka om det finns sjukdomar. Hon ska se hur de här människorna har haft det. Till exempel kan man se på tänderna om de har ätit mycket sötsaker.
Rickard Hedvall påpekar att det är ont om jämförelsematerial, men tack vare utgrävningen av rundkyrkan i Klosterstad utanför Vadstena kommer osteologen att ha material från samma tid att jämföra med. Rundkyrkan som upptäcktes 1997 är från samma tidsperiod som dominikanernas kyrka i Skänninge.
-- I Klosterstad hittade vi ungefär 200 skelett.
Rickard Hedvall påpekar att möjligheten att jämföra dessa skelettfynd är extra intressant eftersom det rör sig om olika sorters människor.
De som begravdes i kyrkan i Skänninge var stadsmänniskor, medan de skelett som hittades i rundkyrkan i Klosterstad var folk från landsbygden.
En jämförelse av skeletten kan visa hur människorna påverkades av de förhållanden de levde under.
I samband med utgrävningen av klosterkyrkan har arkeologerna även hittat ett blybleck fullt med runor. Enligt Rickard Hedvall är det ett mycket intressant fynd.
Han kan ännu inte säga vad som står på blecket, men han hoppas få reda på det med hjälp av en runexpert.
Allmänheten har hittills inte haft särskilt många tillfällen att besöka utgrävningen. Det kommer det dock att bli ändring på när arkeologerna fortsätter att gräva i maj nästa år.
-- Förutom att vi ska visa utgrävningarna, planerar vi att ha föreläsningar i sommar. En per vecka under tre månaders tid. De kommer bland annat att handla om utgrävningarna. Men vi kommer även att bjuda in föreläsare som kan prata om ämnen som ortnamn och kulturgeografi.
Även på biblioteket i Skänninge ska utgrävningarna lyftas fram. Där ska fynd som hittills inte visats ställas ut tillsammans med berättande texter.
-- Det kommer även att publiceras böcker om utgrävningarna. 2007 ska två böcker ges ut som handlar om utgrävningarna här i Skänninge, dels en vetenskaplig, dels en populärvetenskaplig som vänder sig till allmänheten. Året dessförinnan ska det komma en bok som handlar om hela Slättbygdsprojektet, alltså det projekt som utgrävningarna här i Skänninge är en del av.
-- Det blir en jättesatsning runt utgrävningarna eftersom vi har märkt att folk är väldigt intresserade.