" Nu tänker jag efter innan"

- Jag har kommit i fas med mig själv. Har fått andra värderingar, inte så materialistiska. Prylar, status och identitet är inte så viktigt längre. Jag är nöjd med det lilla och börjar må bra, säger Daniel, som genomgår tolvstegsmetoden.

Det är en smärtsam resa, säger Maria Brimalm, alkohol- och drogterapeut på Skänningeanstalten, om tolvstegsprogrammet som Daniel genomgår just nu. Foto: TORD OLSSON

Det är en smärtsam resa, säger Maria Brimalm, alkohol- och drogterapeut på Skänningeanstalten, om tolvstegsprogrammet som Daniel genomgår just nu. Foto: TORD OLSSON

Foto: Tord Olsson

Skänninge2009-05-13 10:23

Daniel, som bara vill använda sitt förnamn, har 15 års missbruk av alkohol, hasch, amfetamin och Subutex, ett smärtstillande läkemedel, bakom sig. Han är dömd till ett fängelsestraff på två och ett halvt år för bankrån. Det är ett år kvar innan han kommer ut.

Hans egen beskrivning är att tolvstegsmetoden ger honom en chans att bli den han en gång var, innan drogerna.

"Jag är mindre impulsiv"

- Det är inte som en dimma i huvudet längre. Jag har blivit mindre impulsiv. Nu tänker jag efter innan jag säger något, säger han.

Behandlingen är klar i augusti och sedan väntar vård på annan ort.

- Jag ska försöka komma igång och jobba igen.

Daniel har familj och en dotter på fem år, och menar att banden till dem är viktiga när det gäller att komma bort från missbruket.

- Det är mycket skuld och skam kopplat till dem. Relationen till min dotter är ju inte bra eftersom jag sitter i fängelse. Hon fyller faktiskt år i dag på onsdagen, men det missar jag. Jag tyckte förut att jag var en riktigt duktig förälder, men så var det ju inte. Jag var frånvarande hela tiden. Hade bara droger i huvudet. Planerade nya brott. Det var det enda jag tänkte på, säger han.

Många lever i förnekelse

Maria Brimalm jobbar som alkohol- och drogterapeut på Skänningeanstalten, och hon säger att tolvstegsprogrammet ofta är en smärtsam resa som handlar om att göra upp med sig själv och sitt förflutna.

- Många lever i en förnekelse som är enorm och inser inte sina problem. När de börjar ta itu med dem så börjar de också växa, tar kontakt med sina fruar, pratar med sina barn, säger hon.

I dag finns 16 behandlingsgrupper, med nio interner i varje, på anstalten. Gruppsessionerna är på halvtid, fem dagar i veckan under ett drygt år. Deltagarna i gruppen bor tillsammans och varje avdelning har ett särskilt terapirum. En terapeut och tre vårdare är kopplade till varje grupp.

Kriminalvårdschef Gert-Arne Sköld poängterar tidens betydelse för behandlingen.

- Tiden är en framgångsfaktor. Det är bra att det tar så lång tid, det gör att förändringarna får bättre fäste. Det här handlar ju om förändringar i känslolivet, säger han.

Maria Brimalm fyller i:

- De som misslyckas med tolvstegsprogrammet är de som inte har kontakt med sina känslor.

Jag frågar Daniel vad som riskerar att få honom att begå nya brott efter frigivningen:

Tom kassa

- För mig är det nog om det blir tungt ekonomiskt. Jag vet hur lätt det är att göra något som ger mycket pengar. När man kommer ut från kåken är det oftast noll i kassan och på en vecka kan jag planera ihop något som ger ganska bra med pengar, jag vet hur enkelt det är. Det gäller att bita ihop och stå emot de impulserna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om