Kajen är fylld av Sjötorpsbor och andra intresserade när Göta kanalbolaget ställer till med kalas. Kanal- båten Bellevue lägger till och de inbjudna gästerna strömmar ut i folkmassan.Det råder ingen tvekan om vem som är den finaste gästen.
Näringsminister Maud Olofsson är omsvärmad under besöket.
- Göta kanal är ett utmärkt exempel på gott entreprenörskap. Staten känner ett stort ansvar för att vårda Göta kanal, sa hon i sitt tal och öste berömmande ord över den vackra kanalen.
Bredvid henne, för dagen iklädd den allra första kanaldirektören Baltzar von Platens uniform, står kanaldirektör Claes-Göran Österlund och ser mycket nöjd ut över att få höra ministern uttala så fina ord om hans skötebarn.
Men inte bara direktören själv har klätt upp sig. Många av åskådarna har letat fram gamla 1800-talskläder ur gömmorna.
Margareta Lännerwall, Sjötorpsbo och präst i Grythyttan har på sig fina gamla prästkläder. På överläppen hade hon ritat en mustasch.
- Det fanns ju inga kvinnliga präster på den tiden inte. Annars såg de faktiskt likadan ut som nuförtiden. Förutom hatten då, säger hon och rättar till den höga svarta hatten.
En bit bort står Per Ness från Norge. Han har ett sommarhus i Sjötorp och står mitt i folkmassan med ett blödande sår. Han är i dag en soldat och kommer direkt från ett lasarett på 1800-talet.
- Det var sådana som jag som grävde Göta kanal. Inte var det alla dessa fina människor, säger han och sveper med handen över folkmassan där pråliga klänningar trängs med glänsande käppar.
Efter sitt tal får Maud Olofsson äran att inviga monumentet över denna dag, en stor staty av konstnären Bengt Olson som är bosatt i Paris men har ett lantställe i Sjötorp.
Slussvakterna i uniform med glänsande knappar drar av den vita presenningen och fram tittar en stor stenskulptur där vatten rinner ner längs kanterna. "Vattentrappa", kallar konstnären sitt verk.
- Jag var rädd att jag tog i för mycket men nu när jag ser det tycker jag att jag tog i precis så mycket som jag borde. Jag hoppas att de som åker förbi här ska säga "vad fasen är det där?" och sedan stanna och titta närmare, säger konstnären Bengt Olson och betraktar sin skapelse.
Inte bara Sjötorpsbor är på plats vi kajen denna jubileumsdag. Tre män i kilt finns representerade bland åskådarna.
De representerar British waterways i Skottland och systerkanalen Caledonian canal. Från Kina kommer en grupp representanter från en annan systerkanal, kejsarkanalen.
Östergötlands landshövding Björn Eriksson, för dagen i fel landskap, minglar tillsammans med frun Helena i vimlet kring skulpturen.
- Det är så kul att vara här. Jag vill ju inte alltid bara tala för det egna länet, säger han och hänger näringsministern i hasorna.
Maud Olofsson, som kom lite sent, fick skynda ner till Sjötorp efter att ha tecknat ett avtal med USA om fönyelsebara bränslen. Men nu är det fint att vara här, säger hon till Correns reporter efter sitt tal.
- Det är väldigt, väldigt trevligt att vara här i dag. Vi ska vara stolta över den historia vi har. Sådana här turistattraktioner är bra för landet. Göta kanal har ett stort kulturhistoriskt värde.
Så det blir ingen utförsäljning av Göta kanal?
- Haha, nej du. Det står inte på säljlistan.
Björn Eriksson, som också är styrelseordförande i Göta kanalbolaget, lutar sig över Maud Olofssons axel och inflikar leende:
- Nej, vi vill inte ha staten som ägare. Det har vi haft en gång redan på 70-talet och det gick inte alls bra.