Veteskörden i fara

Höstens veteskörd är osäker för lantbrukaren Lars-Erik Jakobsson i Sjögestad. Efter att ha besprutat grödorna med ett nytt preparat har vissa delar gulnat och troligen förstörts.

sjögestad2003-06-18 05:10

Lars-Erik Jakobsson har 15 hektar med vete som nyligen börjat bilda ax. Det är den känsligaste perioden, då man vill vara säker på att svamp inte angriper grödan.

För knappt två veckor sedan besprutade Lars-Erik Jakobsson vetet med det nya medlet Comet. Enligt den rådgivningsgrupp som han tillhör skulle det nya medlet vara effektivare än det han använt tidigare, och det var på deras rekommendation som han bytte.

Men där vetet råkat bli besprutat dubbla gånger är fältet nu helt gulfärgat. Bladen är torra och vissna, de ser närmast brända ut. På samma sätt har vetet i och omkring traktorns hjulspår samma gula färg.

Mitt på åkern har Hushållningssällskapet en skyddad testruta, där man prövar olika sätt att bekämpa svamp. Där är det helt grönt. Det är bara runtomkring som de gula, vissnade fläckarna finns.

Under sina 20 år som lantbrukare har Lars-Erik Jakobsson aldrig upplevt något liknande efter att ha använt medel mot svamp.

-- Där jag har dubbelkört har vetet fått dubbel dos, men det ligger ändå under den rekommenderade dosen, säger han.

Förvånad tillverkare

När han kontaktade företaget som tillverkar medlet, BASF, sade de sig vara lika förvånade som han över vad som hänt. Medlet är nytt i Sverige, men har använts i ett par år i bland annat Danmark och Tyskland. Därifrån har inte några liknande effekter rapporterats, enligt BASF.

Lars-Erik Jakobsson vill inte heller med bestämdhet säga att det är det nya besprutningsmedlet i sig som ligger bakom problemet. Kanske är det kombinationen med andra medel som är boven, eller så var intervallen mellan besprutningen med ogräsbekämpningsmedlet och svampmedlet Comet för kort.

Testodling gick bra

Något som stöder den teorin är att även Hushållningssällskapet använt Comet i sin testruta, men tillsammans med andra medel än de Lars-Erik Jakobsson använt. Där finns inga synliga problem.

Den enda avrådan som finns är att inte blanda Comet med flyghavrepreparat, något som Lars-Erik Jakobsson inte heller gjort.

Ingen vet ännu vad de gulnade bladen kommer att innebära för vetet.

-- I de helgula fläckarna mår vetet inte bra, men det är ju inte så stora områden. Frågan är vad det här har gjort med resten. Det är bara att vänta och se vid skörden i mitten av augusti.

Inspektion i dag

Idag, onsdag, ska representanter från företaget Bayer, som tillverkar ogräsmedlet som använts, och förhoppningsvis en representant från BASF komma till gården i Sjögestad för att inspektera grödan.

-- De ställer sig också frågande och letar efter teorier. Vi kämpar tillsammans för att få en förklaring.

Lars-Erik Jakobsson hoppas att de kommer fram till något. Även om det inte går att göra något åt hans skörd, vill han förhindra att detsamma drabbar någon av hans kollegor.

Han är besviken över det som hänt.

-- Jag hade en hyfsat skaplig gröda och så blir det så här, säger han med en liten suck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om