Känslan av tidsresa är påtaglig på Sjögestad Motell. Ute vid vägen välkomnar ljusskylten som hängt där i decennier. Fortfarande går det att köra bilen ända fram till dörren i 1960-talslängan med rum, och inne i restaurangen och caféet är stolar, bord, bardisk och väggmålningar original från 1965.
Men skenet bedrar. Steg för steg moderniserar ägarna Cathrin Halldan och Niclas Hemmingsson motellet, och allt som ser ut som originalinredning är det inte. Den vackra väggbeklädnaden, med massor av smala ribbor, är till exempel ny.
– Snickrarna muttrade en del när de skulle spika upp den, men visst blev det bra! Vi är noga med att få allt tidstypiskt. Det är ett kulturarv vi förvaltar och det känns jättehäftigt att få göra det, säger Niclas Hemmingsson.
Byggdes vid riksettan
När Erik Lind byggde Sjögestad Motell 1954 var han tidigt ute. Det var ett av landets första motell och det låg förstås vid riksettan, landets pulsåder så länge man kan minnas. Ja, faktiskt betydligt längre än så, här finns en hålväg och runstenar som vittnar om att Sjögestad passerades av resande redan på vikingatiden.
Framtidstron var stor på 1950-talet och förutom motellet, som var öppet dygnet runt, byggdes bensinmackar på båda sidor vägen. De ursprungliga fyra övernattningsrummen, som låg på övervåningen, räckte snart inte till. På 1960-talet byggdes längorna med motellrum där man än i dag kan köra bilen ända fram till dörren och parkera under det utskjutande taket. Huvudbyggnaden byggdes ut med en stor restaurang.
Hamnade vid sidan av
Men så, i början av 1970-talet, förändrades allt. Nya E4 byggdes, så retligt nära att man ser den på andra sidan fälten, men för att komma till Sjögestad Motell var man plötsligt tvungen att svänga av i Mantorp eller Linköping och köra en omväg.
Men syskonen Gun Thörnström och Per-Olov Gustavsson, som drev motellet fram till 2009, gav inte upp. Sedan sju år är det Cathrin Halldan och Niclas Hemmingsson som driver stället och framtidstron är påtaglig. De har renoverat köket, fixat nytt vatten och avlopp, dragit in fiber och snyggat till restaurang och kafé. Nu ska alla rummen totalrenoveras, med helkaklade badrum, golvvärme och nya möbler.
– Vi har en beläggning på de 27 rummen på drygt 55 procent och tror att det blir ännu högre efter renoveringen. Restaurangen går bra och vi har många stammisar. En del tar faktiskt bilen hit och äter varje dag, året runt. Det är tallriksservering vid bordet som gäller, precis som förr, berättar Niclas Hemmingsson.
De allra flesta som bor på motellet är resande hantverkare, som uppskattar att kunna sova ett par meter från bilen. På helgerna kommer turisterna, ofta hitlockade av 1950- och 60-talsmiljön. En återkommande gäst är K-spanaren Göran Willis, som i sin senaste bok "K-spaning längs vägen – En roadtrip på vischan" ägnar ett helt kapitel åt Sjögestad Motell.
"Det är en livsstil"
Niclas och Cathrin driver även personalrestaurangen på Toyota Material Handling i Mjölby och de gör catering till bröllop och andra tillställningar. Niclas berättar att han brukar börja sin arbetsdag på motellet, fortsätta på Toyota och avsluta i Sjögestad på kvällen. Eller natten.
– Ringer det någon kl 1 på natten och vi har ett ledigt rum, så visst åker jag bort och öppnar. Vi bor bara ett par kilometer härifrån.
Några 40-timmarsveckor blir det inte.
– Det är ju en livsstil. Vi lever med och i det här hela tiden. Det är jättemycket jobb men också fantastiskt roligt och en stor frihet.