Ett hav av färger. Det är så jag upplever Bengt Johanssons största rabatt – den soldränkta som är så djup att han har anlagt en stengång mellan blommorna. Här samsas djupröd vallmo med iris, prästkragar och mängder av aklejor från gult till djupaste lila. När de har blommat klart för i år kommer riddarsporrar, fingerborgsblomma och flox att ta över. En floxvariant har redan börjat blomma under körsbärsträdet – en variant av nattviol som doftar ljuvligt i kvällningen.
Stoltheten bor dock i den blå rabatten i skuggan under äppelträden och heter blå bergvallmo. Fyra blommor i samma nyans som himlen är fullt utslagna. Det är nästan overkligt vackra.
– Jag har försökt så blomman många gånger, men aldrig lyckats få fram någon planta. Men så köpte jag en planta på höstrean och den har förökat sig.
Hur kommer det sig att du så gärna ville ha just blå bergvallmo i trädgården?
– Den är ju så vacker. Och blir ännu vackrare när de största knopparna slår ut.
Bengt har ett 80-tal perenner i trädgården – blommor som kommer om och om från år till år. Numera roas han av att dra upp dem från frö. Inne i grannens växthus har han flera tråg med sådder på gång. Sådder som snart ska skolas om till större krukor. Bakom växthuset har han en upphöjd odlingsbädd där flera lite större plantor får växa till sig. Jag känner igen rudbeckior och ser att ännu fler aklejor är på gång.
Får du plats med alla plantor i rabatterna?
– Nej, men jag brukar sälja överskottet, säger Bengt som tycker om att delta i växtmarknaden Jättegrönt som varje vår hålls i Gamla Linköping.
– Det är väldigt roligt att sälja. Jag har stått där i några år och brukar bli igenkänd. Inte minst av dem som kommer för att köpa tomater.
– Jag har inget direkt vinstintresse, men det finansierar växterna i trädgården.
Vår och höst brukar Bengt även ha växtloppis hemma i trädgården, men i år var det så många som handlade av honom på Jättegrönt att det inte blev några plantor över. Kanske blir det till hösten i stället.
Det egna växthuset står i ett hörn av trädgården. Där inne bor tomatplantorna. Bengt favoritsort är körsbärstomaten Gardener’s Delight. I år testar han även en ny sort som heter Milla. I grannens växthus odlar han gurkor och skördar redan för fullt.
Hur kommer det sig att du odlar hos grannen?
– Grannens fru var också intresserad av växter så vi brukade samarbeta. Hennes man är inte intresserad av trädgård, så innan hon gick bort sa hon att jag skulle få använda växthuset.
Bengt har även tillgång till en annan grannes växthus. Där har han tidigt på våren perennerna som han ska sälja tills det är dags för grannen att dra igång med sina egna odlingar.
– Han får tomat- och gurkplantor av mig i hyra.
Bengt har en alldeles vanlig villatomt i Sjögestad, även om den är ovanligt vacker med alla hans planteringar. Han har bott i Sjögestad hela livet och har haft sitt intresse ända sedan han var lite och odlade trädgården tillsammans med sin far. Redan då tyckte han att det var roligt att dra upp plantor från frön. Fast förr var det mer grönsaker i odlingarna. I dag blir det utöver växthusodlingarna framför allt potatis, morötter, rödbetor, sallat och dill. Men även i köksträdgårdslanden har blommorna letat sig in och jag kan mycket väl tänka mig hur roligt barnbarnen har det när de får plocka buketter till bordet.
Har du någon favoritblomma i trädgården, frågar jag som tror att han kommer att säga rosenkrage eller blågull eftersom det är dem som jag har begapat mig i.
– Kokardblomster. Den har inte slagit ut än, men är så färggrann och fin när den blommar.
Bengt visar en bild på en blomma med röda kronblad som övergår i gult. Mitten har ett stänk av choklad.
Det händer att Bengt får besök av grannar som vill titta i trädgården. Då och då får han ge tips när någon som har köpt hus i området ska anlägga en rabatt.
Vilka råd brukar du komma med?
– Att de ska göra en rejäl rabatt som är minst en meter bred. Dessutom är det viktigt att sätta växterna tätt och många av samma sort tillsammans. Det är då det blir maffigt.
Vad har du målsättning i din egen trädgård?
– Att jag alltid ska ha blommande växter från april till november. Det börjar med vintergäck och snödroppar och slutar med oktoberaster.