Inför cirka 300 åskådare utanför anrika Hotell Svea i Simrishamn höll Bo Lundgren sitt fjärde och sista sommartal i egenskap av partiordförande. Talet inleddes med att åhörarna fick lyssna på ett radioreferat med den skånske radioprofilen Kurt Andersson, som i november 1956 rapporterade om hur frihetskampen i Ungern slogs ner av Sovjetiska soldater. Detta var Lundgrens första politiska minne. Referatet fungerade som inledning till ett lovtal för EU som fredsprojekt där nu även en rad öststater snart är fullvärdiga medlemmar.
- Det är grundidén med Europeiska unionen. En idé som är central i debatten inför folkomröstningen. Euron är en naturlig del av det europeiska samarbetet byggt på frihet, frihandel och marknadsekonomi, sa Bo Lundgren.
Moderatledaren talade sig varm för de fördelar som införandet av euron ger, men en stor del av talet ägnades åt att varna för vad som händer vid ett nej i folkomröstningen.
- Det finns inte något "vänta och se". Oavsett om det blir ett ja eller nej i folkomröstningen kommer Sverige att vara annorlunda den 15 september. Antingen är vi med eller står utanför. Resultatet kommer prägla svensk politik en lång tid framöver.
Lundgren tycker att debatten så här långt har handlat mycket om att förhålla sig positiv eller negativ till ett ja. I sitt tal skisserade han upp bilden av hur ett "nej-Sverige" ser ut efter valet.
- Ett "nej-Sverige" är ett Sverige där handeln med omvärlden är krångligare. Sverige och Ryssland kommer efter unionens utvidgning att vara de enda två länderna kring Östersjön som handlar med andra valutor än euron.
- När vänsterpartiet försöker skrämma med att EMU hotar demokratin säger de egentligen att Ulla Hoffman och Gudrun Schyman åter vill politisera riksbanken, sa Lundgren.
Bo Lundgren vädjade de borgerliga euromotståndarna att tänka om och inte se valet som en protestomröstning mot socialdemokraterna. De senaste opinionsmätningarna har visat att jasidan går framåt. Lundgren räknar med fortsatt uppgång fram till folkomröstningen.
Ekonomen Nils Lundgren, ordförande för nätverket Europa ja - euro nej, hade för dagen krävt ett besked av moderatledaren hur denne anser ett höjt överskottsmål och en så kallad EMU-buffert ska betalas.
- Vi ska inte ha någon buffert för något som är bra. Tvärt om är euron en buffert för svensk ekonomi, säger Lundgren.