I Simonstorp har en annorlunda aktivitet blivit populär när många stannar hemma på semestern. Vad sägs om en alpackapromenad en varm sommardag längs ett grönskande stråk?
– När jag går med dem brukar det gå långsamt säger, Alexander Trybom, 14, som sommarjobbar sitt första år som guide på alpackapromenaderna.
Vad säger kompisarna om ditt sommarjobb?
– Det är klart, de är lite avundsjuka. Det är ett roligt sommarjobb, jag får vara ute naturen hela sommaren och slipper jobba inne, säger Alexander Trybom.
Sedan 2017 har Jägarbo Alpaca arrangerat promenader med alpackor från gården i Simonstorp, som Joakim Trybom tog över 2015. Att promenera med alpackorna här kan man göra året runt men bokningarna har blivit fler nu under sommaren. Speciellt under den här sommaren när många semestrar i Sverige.
Alpackorna gör lite som de vill på den knappt två kilometer långa promenaden. Ena stunden traskar de på framåt men i nästa stund är det dags att stanna för att äta från växterna, som de annars inte kan göra när de är i sin hage.
– De bestämmer vad som händer, om det är dags att kissa stannar de här på gräsmattan, det kan ta tjugo minuter ibland, säger Alexander Trybom.
Izabella Berg, 17, gör sitt andra år som sommarjobbare på Jägarbo Alpaca och berättar om vad hon gör mer än att leda promenaderna.
– Det är rätt likt att ta hand om en häst, men man slipper borsta alpackorna. Vi matar dem med pellets blandat med mineraler, och städar deras bodar, säger Izabella Berg.
Vad tycker alpackorna om att gå på promenad?
– De gillar det! Då får de komma ut från sin hage och äta av växter som finns längs vägen, säger hon.
Alpackorna är ivriga att äta från buskar och grenar när de har det inom räckhåll. De är, trots sin starka vilja, vänliga mot människorna som leder dem.
– Jag trodde de var mer keliga innan jag kom hit, de är ganska lättskrämda egentligen men de skulle aldrig skada någon, säger Izabella Berg.
Ett sällskap från Stockholm har tagit sig till Simonstorp för att träffa alpackorna på eftermiddagens svettiga promenad. Anette Brantin säger att hon var nyfiken på att uppleva alpackorna, som hon annars sett på håll i djurparker. Hon upplever dem som mysiga och helt oförutsägbara.
– Titta! Nu stannar alpackan igen, de gör verkligen som de vill, säger hon.
Varför går man på alpackapromenad?
– Det finns mycket att upptäcka hemma i Sverige och den här alpackapromenaden är en sådan sak. Vi har köpt ett torp i Östergötland och utforskar länet. Man får verkligen säga att vi följer trenden när vi köper ett sommarställe i år, säger Anette Brantin och skrattar.
När alpackorna får syn på en hund just i promenadens slutskede märks det att de räds dem - mycket.
– De gillar inte hundar, alpackorna ser de som rovdjur, säger Alexander Trybom.
Promenaden avslutas vid alpackaboden efter en och en halv timme. De nyklippta alpackorna har inga problem i sommarvärmen, men ska enligt Alexander Trybom trivas bättre i 30 minusgrader än i 30 plusgrader.
Vid sidan av promenadverksamheten säljer man ull från alpackaboden. Men att klippa en alpacka är inte något vem som helst kan göra.
– I Sverige finns två personer som får klippa alpackor, en av dem hade symptom på corona. Så alla Sveriges alpackor klipptes av en person i år. I vanliga fall brukar det flyga in folk som gör det men på grund av inreseförbudet gick det inte, säger Alexander Trybom.