Risk för bristande simkunnighet i pandemins spår

Under pandemiåret har flera av länets simhallar hållit stängt. Det kan ha en negativ påverkan på simkunnigheten, menar SLS.

Peter Svanström, ordförande i Svenska Livräddningssällskapets regionförbund Östergötland, tror att årets inställda simundervisning kan innebära fler vattenrelaterade olyckor i sommar.

Peter Svanström, ordförande i Svenska Livräddningssällskapets regionförbund Östergötland, tror att årets inställda simundervisning kan innebära fler vattenrelaterade olyckor i sommar.

Foto: Emilia Rosén

Simkunnighet2021-06-28 18:00

Flera gånger under året har Svenska Livräddningssällskapet flaggat för oro kring coronapandemins effekt på barn och ungas simkunnighet. Senast var i ett pressmeddelande om drunkningar under maj månad.

– Efter en historiskt lång period då de flesta av landets badanläggningar varit stängda för allmänheten, har det helt enkelt inte varit möjligt att underhålla vattenvana, kondition och styrka i vattnet, skriver de.

Peter Svanström, ordförande för SLS regionförbund Östergötland, delar oron.

– Simning är en färskvara, särskilt för små barn som kanske inte är fullärda än. Har de inte fått träna och hålla kunskapen uppe tappar de väldigt snabbt simkunnigheten. Men det gäller även vuxna. Många lever på gamla meriter och överskattar sin förmåga.

Nedstängda simhallar har drabbat all badverksamhet, men Peter oroar sig främst för de barn som redan har svårt med simningen, och som har förlorat viktig undervisningstid. 

– Många av de elever som har extra simundervisning i skolan har väldigt lite erfarenhet av vatten och simning sedan tidigare, och när de inte får någon träning alls förlorar de mycket.

Från början var det SLS som drev frågan om att inkludera simning i grundskolans kursmål för Idrott och hälsa. Nu har de tillsammans med andra simförbund kämpat för att undvika nedstängningar.

– Vi har försökt propsa på att få hålla verksamheten öppen, men har precis som alla andra fått rätta oss efter de politiska besluten.

Som ideell förening har de inte mycket att säga till om, men de har försökt nå fram genom att uppmärksamma ämnets vikt.

– Vi har påpekat att det kommer få konsekvenser, att det kommer minska simkunnigheten till sommaren, men det är inte mycket mer vi har kunnat göra åt det. Det vi kan göra nu är att försöka förhindra att olyckor sker. 

undefined
Simkunnighet och vetskap om den egna förmågan är avgörande för säkert badande i sommar. Med minskade träningsmöjligheter ökar vikten av att veta vad man klarar av. "Värt att tänka på är också att det är betydligt mer krävande att simma i öppet vatten än i bassäng", säger Peter.

Även från skolans sida delas oron över missad simundervisning. Christel Horsak, avdelningschef för förskola och grundskola på Linköpings kommun, har sett en klar problematik.

– Det har varit svårt för skolorna att få simtider och det var först under sen vår som simhallarna öppnade upp för fler tider. Flera skolor har signalerat att detta varit ett bekymmer, berättar hon.

Kommunen har, precis som SLS, jobbat för att få tillbaka simundervisningen så tidigt som möjligt.

– Vi har framfört behovet av undervisning och fick extra tider nu när simhallarna öppnade upp mer. De inblandade har gjort det de kan för att hjälpa till, men i slutändan är det gällande restriktioner som styr. 

Christel Horsak är osäker på hur stor påverkan uppehållet kommer ha i längden.

– Det finns en risk att vi ser effekter flera år framåt hos vissa elever, men vår förhoppning är att hinna åtgärda kunskapsglappet så att så många elever som möjligt blir simkunniga till årskurs 6. 

undefined
Peter Svanström är på det stora hela nöjd med säkerhetsåtgärderna vid Östergötlands badplatser. Livbojar och ordentliga stegar är vanliga element som kan minska risken för allvarliga olyckor.

Peter Svanström tror att årets begränsningar ökar riskerna för olyckor i sommar.

– Ensambadare och barn utan uppsikt är alltid en risk, men även ungdomar som är ute på kvällarna, dricker alkohol och bestämmer sig för att ta ett nattdopp. Då är olyckan väldigt lätt framme. 

Han tror också att mycket går att förhindra med rätt förberedelser. 

– Vi hade så klart önskat att man kunde bevaka varenda liten strandplätt, men det kostar ju pengar. Någonstans finns också ett eget ansvar. Om du inte har simmat på länge - åk och testa, se vad du klarar av. Vi rekommenderar alla, barn och vuxna, att ta simborgarmärket varje år. 

Bada säkert i sommar

Lär dig simma. För att vara simkunnig ska du kunna falla i på djupt vatten, hamna under vattnet, ta dig upp till ytan och simma 200 meter i följd, varav 50 på rygg.

Bada aldrig ensam. 

Låt aldrig barn bada ensamma utan uppsikt. Drunkning sker snabbt och tyst.

Ta reda på var närmsta räddningsutrustning finns.

Se till att du kan larma 112 om olyckan är framme.

Lär dig hjärt- och lungräddning. Det ökar chanserna för överlevnad vid drunkning.

Källa: SLS

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!