Hon är expert på det glutenfria baket

Kanelbullens dag är här. Vi har träffat Anneli Bark, som driver en bakblogg med glutenfritt i fokus. Favoriten bland besökarna? Kanelbullen, förstås.

Anneli Bark bor i Sigtuna tillsammans med sin man Erik och dottern Louise.

Anneli Bark bor i Sigtuna tillsammans med sin man Erik och dottern Louise.

Foto: Angie Gray

Sigtuna2021-10-04 14:00

Anneli Bark som ligger bakom bloggen glutenfriagodsaker.allas.se är en person som älskar att baka kanelbullar. Hon vittnar om att det är många som har svårt att få till degen. Men efter att ha knådat tusentals degar har hon hittat de bästa knepen.

Hennes intresse för bakning har varit med henne sedan barnsben. Det började med kladdkakor. Men hon minns väldigt tydligt hur hon bakade kanelbullar med sin mamma.

– Kanelbullen har alltid varit en favorit, säger hon

undefined
Hemma i sitt kök i Sigtuna brukar Anneli Bark baka ungefär två gånger i veckan.

Hon drev en bakblogg även tidigare. Men under 2014 fick hon diagnosen Celiaki, glutenintolerans. Men det som hon trodde skulle bli slutet på livet med det goda, skulle bli början på något mycket större. 

Till slut hittade hon det rätta sättet till att få till en god glutenfri kanelbulle som smakade lika gott som de ”vanliga” kanelinsmörjda brödsnäckorna. Idag jobbar hon vid sidan av sitt yrke som apotekare med bloggen där hon två gånger i veckan delar med sig av diverse glutenfria baktips. Nu drömmer hon om att få göra en egen bok med sina bakverk.

Det största problemet när det kommer till att baka kanelbullar är att få dem saftiga, berättar hon. Men hon har ett knep.

– Man får inte använda för mycket mjöl. När folk ska baka glutenfritt upplever de degen som väldigt kladdig och försöker täcka upp med mer mjöl. I stället bör man vara försiktig med mjölet och väga noga.

undefined
Enligt Anneli Bark är det viktigt att använda form när man bakar glutenfria kanelbullar.

Ett annat problem är att bullarna kan bli platta. Då rekommenderar hon att ha i fiberhusk, pulveriserade psylliumfrön. Jäsningen av glutenfritt kan också väcka frågetecken. Där menar hon att det är viktigt med tålamod. Vidare är det bra att använda rumsvarmt smör samt att vara generös med fyllningen och smeta ut ordentligt. Innan de ska in i ugnen rekommenderar hon även att man ska lägga bullen i formar.

– Ge inte upp bara för att du misslyckas med en omgång. Försök igen och testa dig fram.

undefined
Kanelbullens dag har firats i tre decennier. Idén kom från Hembakningsråde när det fyllde 40 år 1999.

Idén till kanelbullens dag kom från Hembakningsrådet. Dagen blev snabbt populär och den skrevs så småningom i många almanackor. På senare tid har även nya påfund och fyllningar, såsom tosca, pecannöt och jordgubb, tillkommit. 

Kanelbullar existerade inte förrän en bit in på 1900-talet. Folk började inte äta produkter med mjöl, socker och smör förrän under mellankrigstiden och hamnade i svenska hem under 1920-talet.

Glutenfria kanelbullar

50 g jäst
5 dl mjölk
20 g fiberhusk
150 g rumsvarmt smör
1 dl vitsirap
45 g strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
Ca 660 g glutenfri mjölmix
Fyllning: 150 g smör
90 g strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kanel

Lös upp jästen i mjölk (37 grader), i med fiberhusk och resten av ingredienserna. Bearbeta minst fem minuter, låt jäsa 45. Kavla ut och bred ut fyllning och gör snurror/snäckor, lägg i formar. Jäs 45 minuter. Pensla och baka i 250 grader 8–10 min.  

Källa: Glutenfriagodsaker.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!