Anneli Bark som ligger bakom bloggen glutenfriagodsaker.allas.se är en person som älskar att baka kanelbullar. Hon vittnar om att det är många som har svårt att få till degen. Men efter att ha knådat tusentals degar har hon hittat de bästa knepen.
Hennes intresse för bakning har varit med henne sedan barnsben. Det började med kladdkakor. Men hon minns väldigt tydligt hur hon bakade kanelbullar med sin mamma.
– Kanelbullen har alltid varit en favorit, säger hon
Hon drev en bakblogg även tidigare. Men under 2014 fick hon diagnosen Celiaki, glutenintolerans. Men det som hon trodde skulle bli slutet på livet med det goda, skulle bli början på något mycket större.
Till slut hittade hon det rätta sättet till att få till en god glutenfri kanelbulle som smakade lika gott som de ”vanliga” kanelinsmörjda brödsnäckorna. Idag jobbar hon vid sidan av sitt yrke som apotekare med bloggen där hon två gånger i veckan delar med sig av diverse glutenfria baktips. Nu drömmer hon om att få göra en egen bok med sina bakverk.
Det största problemet när det kommer till att baka kanelbullar är att få dem saftiga, berättar hon. Men hon har ett knep.
– Man får inte använda för mycket mjöl. När folk ska baka glutenfritt upplever de degen som väldigt kladdig och försöker täcka upp med mer mjöl. I stället bör man vara försiktig med mjölet och väga noga.
Ett annat problem är att bullarna kan bli platta. Då rekommenderar hon att ha i fiberhusk, pulveriserade psylliumfrön. Jäsningen av glutenfritt kan också väcka frågetecken. Där menar hon att det är viktigt med tålamod. Vidare är det bra att använda rumsvarmt smör samt att vara generös med fyllningen och smeta ut ordentligt. Innan de ska in i ugnen rekommenderar hon även att man ska lägga bullen i formar.
– Ge inte upp bara för att du misslyckas med en omgång. Försök igen och testa dig fram.
Idén till kanelbullens dag kom från Hembakningsrådet. Dagen blev snabbt populär och den skrevs så småningom i många almanackor. På senare tid har även nya påfund och fyllningar, såsom tosca, pecannöt och jordgubb, tillkommit.
Kanelbullar existerade inte förrän en bit in på 1900-talet. Folk började inte äta produkter med mjöl, socker och smör förrän under mellankrigstiden och hamnade i svenska hem under 1920-talet.