Niclas Albinsson hade arbetat i många år som fotograf när han och hans fru Anna bestämde sig för att satsa på något nytt. De slog till på en gård på östgötaslätten, Särtshöga Lillgård utanför Väderstad.
Steg för steg har de byggt upp en bed and breakfast med 15 bäddar och en gårdsrestaurang med vedugnsbakad pizza.
– Pengarna som vi tjänar på mat och boende använder vi till vinplantor. 9 000 vinstockar är vi uppe i nu. Det ger en kapacitet på 8 000 flaskor vin om året, berättar Niclas.
Ska man odla vin på de här breddgraderna gäller det att välja rätt druva. Solaris heter den som odlas här, en korsning mellan riesling, pinot gris och merzling. Den klarar nordliga klimat och har god motståndskraft mot svampangrepp.
– Smakmässigt påminner den om sauvignon blanc. Den ger ett syradrivet, friskt vin med doftaromer av fläder, vinblad, krusbär och gröna äpplen, säger Niclas.
Niclas och Anna är inte ensamma om sin satsning på vinodling. Föreningen Svenskt Vin har ett 80-tal vingårdar som medlemmar, med Blaxsta vingård i Flen som den nordligaste.
– Det finns stora fördelar med Sverige om man vill odla ekologiskt och hållbart. Vi behöver inte spruta mot ohyra och svamp som i varma, fuktiga klimat. I Särtshöga blåser det 360 dagar om året – de andra 5 är det storm.
Särtshöga ligger i odlingszon 2. Det innebär ett par veckors kortare säsong än vad kollegerna i Skåne har. Det är orsaken till att Niclas och Anna valt att satsa uteslutande på mousserande viner.
– När man ska göra mousserande vin skördar man druvorna ett par veckor tidigare, innan de är helt mogna, förklarar Niclas.
Till sin hjälp har Niclas och Anna engagerat en konsult från Champagne. Men Särtshögabubblet kommer inte att smaka som champagne.
– Det är omöjligt, de har andra druvor så vi är inte på samma spelplan. Men vårt mål är att göra Sveriges bästa, mousserande solarisvin. Vi kan aldrig konkurrera med volym eller låga priser, hög kvalitet är vårt enda konkurrensmedel. Förutsättningarna finns – flera svenska vingårdar har tagit medaljer i internationella vintävlingar.
De första åren som vinodlare gäller det att bygga upp ett lager som sedan kan användas för att blanda den färdiga produkten. De första flaskorna blev klara i våras och säljs på några utvalda restauranger, varav den egna i Särtshöga förstås är en.
Men att köpa med sig en flaska från gården går inte. Det upprör Niclas som är djupt engagerad i frågan om att tillåta gårdsförsäljning.
– Vi har gäster från hela världen och flera gånger om dagen får jag frågan om de kan köpa med sig vin hem. Ja, jag har till och med fått frågan från svenska politiker. Jag kan inte förstå varför vi i Sverige inte ska få konkurrera på samma villkor som vinproducenter i övriga Europa.
Om gårdsförsäljningen tilläts skulle det öka turismen på landet och skapa arbetstillfällen, menar Niclas.
– Jag har inget emot Systembolaget. Men jag ser inte att gårdsförsäljning skulle vara ett hot mot dem eller mot folkhälsan. Vi kan sälja vin på samma premisser som de, med söndagsstängt och legkontroll.
Att renovera den gamla gården till bed and breakfast, restaurang och vinodling innebar – och innebär – väldigt mycket arbete. Det är fortfarande långa arbetsdagar och när intervjun är slut är det dags för Niclas att fortsätta arbetet ute på fältet.
– Det gäller att göra en sak i taget och att låta allt ta den tid det tar, annars försvinner lusten. En sådan här satsning gör man nog bara en gång i livet. Men det är kul, man får styra över sin tid och man får leva väldigt nära naturen, säger han.