Planen: Vindpark högre än Eiffeltornet i Sankt Anna

Vindkraftverk högre än Eiffeltornet planeras i havet utanför Arkösund. "Om man är för vindkraft så måste de få bygga någonstans. Alla kan inte säga att det är bra men bygg inte hos mig", säger Sören Berglund, boende på ön Lindholmen i Sankt Annas skärgård.

Totalt planeras 85 vindkraftverk på 335 meter utanför Arkösund i delområde 2 till Vindpark Långgrund 2. "Vi har möjlighet att stå för cirka nio procent av den el som landet behöver", säger projektledare Per Edström på Svea Vind Offshore.

Totalt planeras 85 vindkraftverk på 335 meter utanför Arkösund i delområde 2 till Vindpark Långgrund 2. "Vi har möjlighet att stå för cirka nio procent av den el som landet behöver", säger projektledare Per Edström på Svea Vind Offshore.

Foto: Svea vind offshore

Sankt Anna2023-07-11 07:35

Totalt är det 85 vindkraftverk som planeras utanför Arkösund i delområde 2 till Vindpark Långgrund 2. Den totala höjden av vindkraftverken som planeras är 335 meter från havsytan och till vingspetsen då vingen står rakt upp. Det kan jämföras med Eiffeltornet i Paris som är 300 meter högt.

undefined
167 vindkraftverk högre än Eiffeltornet planeras i havet utanför Arkösund. Från början skulle fler verk byggas. "Vi har tittat på de synpunkter som lämnats in efter samråd och efter det har vi förändrat planerna", säger projektledare Per Edström på Svea Vind Offshore.

Ansökan om att få bygga Långgrund 1 och 2 är inlämnad efter att företaget hållit flera samrådsmöten och även förändrat projektet efter de åsikter som kommit fram. Från början planerades totalt 182 vindkraftverk, men antalet har minskats till 167. Även området där de ska stå har minskats i storlek.

– Vi har tittat på de synpunkter som lämnats in av allmänheten, organisationer med flera. Sedan är det en bedömning av hur vi kan förändra planerna och vad som kan samexistera, säger projektledare Per Edström på Svea Vind Offshore.

undefined
"Vi har möjlighet att stå för cirka nio procent av den el som landet behöver. Det här kan tillföra något nytt både lokalt, regional och nationellt", säger projektledare Per Edström på på Svea Vind Offshore.

– I de södra delarna utanför Arkösund har vi öppnat upp en korridor i vindparken. Vi har gps-märkt fåglar och studerat hur de rör sig. Då märktes det att alkor, en typ av samlingsnamn för flera fågelarter, ofta använde området under häckningsperioden. De flög dit för att samla föda. Därför planeras en korridor så att de kan fortsätta med sitt livsmönster.

I Norrköpings kommun har dock kommunalråd Reidar Svedahl (L) sin uppfattning att detta är slöseri med resurser.

– Vi kommer att säga nej, sade han i våras.

Även försvarsmakten har sagt nej.

Det totala området för projektet sträcker sig från Sankt Anna, som bara har en mindre del av kraftverken, och till Trosa i norr. Flera permanentboende på Aspöja och Birkö, som vi har talat med, är försiktigt positiva till vindkraftsplanerna. De jämför med satsningarna på små kärnkraftverk som skett i Kanada, en utveckling som de inte skulle vilja se i Sverige.

– Var skulle det avfallet dumpas? Avfallet från kärnkraftverk måste tas om hand någonstans. Jag är för vindkraft och då måste de också kunna finnas någonstans. Alla kan inte säga: "inte på min bakgård", säger Sören Berglund.

undefined
"Om man är för vindkraft så måste de få byggas någonstans. Alla kan inte säga att det är bra men bygg inte hos mig", säger Sören Berglund, boende på ön LIndholmen i Sankt Annas skärgård.

Han får medhåll av flera skärgårdsbor.

– Det är klart att de kommer att synas, de sticker ju upp över havet. Men samtidigt kanske det finns positiva saker som det medför. Eventuellt kanske det kommer att växa mer ålgräs på de delar som finns under vattenytan. Det är viktigt som yngelkammare för fisken och i dag finns det för lite ålgräs, säger Björn Aronsson.

– Att det står en massa saker i vattnet kan vara positivt också. Där kan det växa musslor och annat som fisken älskar, håller brodern Bo Aronsson med om.

Olle Skärholm menar att det kan vara negativt i krigstider då vindkraftverken syns väldigt tydligt.

– Men jag vet inte, det får vi väl hoppas att det inte blir, säger han.

Sören Berglund påpekar att många master redan finns i området.

– Överallt ser man ju röda lysen av alla mobilmaster som finns för att alla vill ha internet och täckning på sina telefoner. Om vi ska tänka på miljön finns det många åtgärder som går att göra. Jag tycker att det skulle finnas krav på att alla nybyggen utrustades med solpaneler, säger han.

– Ett nödvändigt ont, kan man sammanfatta det. Jag har jobbat med miljövård i över 50 år och det är alltid problem med var saker och ting ska placeras.

undefined
Karta över områdena där vindkraften planeras. Det totala området för hela projektet är från Sankt Anna i söder och upp till Trosa i norr. Antalet verk har minskats från 182 till 167 stycken.
undefined
Så här kan vindkraftparken se ut på plats, enligt Svea Vind Offshores visualisering.

Efter samråden har nu en ansökan om att få bygga vindparken lämnats in till Mark- och miljödomstolen i Nacka. Per Edström tror att företaget kan få ett svar om ett år.

– Det kan också hända att de vill att vi kompletterar informationen under den tiden. Men nu ligger ärendet hos domstolen och vi har släppt den kontrollen, säger han.

Innan 31 oktober ska alla kommuner som ligger i närheten samt Försvarsmakten lämna sina åsikter till domstolen. I Söderköping tar politikerna upp frågan efter sommaren. De har fått en första presentation och ska få en grundligare genomgång i augusti. 

undefined
"Vi har inte tagit något politiskt beslut än. Ärendet tas upp på kommunfullmäktige i höst", säger kommunalråd Martin Sjölander (M) i Söderköping.

– Vi har inte tagit något politiskt beslut än och har inte diskuterat det i de politiska grupperna. Ärendet tas upp på kommunfullmäktige i höst, säger kommunalråd Martin Sjölander (M) i Söderköping.

Vad tycker du om vindkraftverk?

– Jag är positiv till alla fossilfria kraftslag, så även vindkraft. Vi kommer behöva energi från allt som produceras fossilfritt, så också vindkraft, säger han.

undefined
Totalt är det 85 vindkraftverk på 335 meter som planeras utanför Arkösund i delområde 2 till Vindpark Långgrund 2. Det kan jämföras med Eiffeltornet i Paris som är 300 meter högt. Efter samrådsmöten har projektet förändrats.

– Vi har möjlighet att stå för cirka nio procent av den el som landet behöver. Det här kan tillföra något nytt både lokalt, regional och nationellt, säger projektledare Per Edström.

undefined
Utsikt från kursgården på Arkö i Östergötland enligt visualisering över den planerade vindkraftparken Långgrund 1 och 2. Här befinner man sig på andra sidan av Bråvikens inlopp. OBS: Bilden är en visualisering och är beskuren.
Karta: Arkösund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!