Så här års sjuder det av liv i skärgården och turistföretagen går för högvarv. Men nu har Sankt Anna fått tillskott i näringslivet av det lite ovanligare slaget. Paret Schmidt, som båda är urmakare och träffades när de gick på Urmakarskolan i Borensberg, har tagit med sig företag och familj och slagit sig ner i Lagnö. Det är Jessica som har sina rötter där och tankarna har funnits en längre tid.
– Jessicas farfar dog förra året och vi fick möjlighet att köpa huset, samtidigt ville hennes mamma Solveig stänga livsmedelsaffären vilket gjorde att det blev en ledig lokal här, berättar Bernhard.
Genom att klockorna de lagar i huvudsak skickas till dem från butiker och privatpersoner kunde de enkelt flytta med sig det egna företaget och bygga upp sin verkstad i det som tidigare var Sankt Anna Handel.
Varför gör ni det här?– För min del är det skärgården som lockar, och staden har inte lockat alls, säger Bernhard.
– Jag vill gärna att barnen ska få växa upp på landet, säger Jessica.
Eftersom deras barn är fem och sju år gamla får Sankt Anna skola ett välkommet tillskott. Något som många kommenterat, säger Bernhard.
– En del är oroade och säger: Tänk om de lägger ner! Men varför ska det hindra oss? Om alla tänkte så skulle det inte finnas någon skola. Det är bättre att vi skickar dit barnen och ser till att de inte lägger ner.
Att paret hamnade i urmakarbranschen är två helt olika historier. Jessica var arbetslös och gjorde en test på Arbetsförmedlingen som visade att hon skulle passa för yrket, medan Bernhard har yrket i blodet sen flera generationer tillbaka. Efter utbildningen i Borensberg jobbade Bernhard på Breitling i Stockholm och Jessica på Nymans i Västerås. 2010 fick Bernhard jobb på Breitling i London och Jessica följde med och kunde vara mammaledig med deras första barn.
– Det var en omvälvande tid. Vi flyttade ihop för första gången, fick barn och flyttade dessutom utomlands, säger Jessica.
Nu senast kommer Bernhard och Jessica från Nora, där de startade eget urmakeri 2014. I början valde Jessica att fortsätta jobba i Västerås för att ha en säker inkomst. Barnen var då två och fyra år gamla.
– Jag pendlade 26 mil varje dag. Det tog två timmar och en kvart enkel resa, om allt gick som det skulle...
– Det är konstigt att man väljer att göra en sån grej, jag förstår inte hur vi tänkte, säger Bernhard uppriktigt.
Tack och lov visade det sig ganska snart att kundkretsen räckte till dem båda, och Jessica kunde säga upp sig efter ungefär ett år.
Men nu börjar alltså en ny tid för paret i den före detta livsmedelsaffären i skärgården. I lokalen är verkstaden klar och kunderna kan se dem arbeta genom en glasruta. I butiksdelen är det just nu utförsäljning av inredning, men vad som ska hända på sikt är inte bestämt.
– Vi vet inte hur det kommer att utveckla sig men någon form av försäljning blir det. Det kommer nog bli mer än klockor, säger Jessica.
– Kanske blir det inredning och antikt. Tillsammans med vintageklockor tror jag det blir en mix som vi kan få ruljans på, säger Bernhard.
Intresset för just vintageklockor, i huvudsak från 40- till 80-tal, är något som ökat markant på senare år och haft en "explosiv prisutveckling".
– En Omega Speedmaster till exempel, en sådan som Armstrong och de andra hade på sig till månen, kostade 20 000 till 30 000 för fem, sex år sen. Idag kostar de över 80 000 kronor. Det är mycket "nörderi" i det, säger Bernhard.