Det är nionde sommaren som Johan Bergström och hustrun Ethel Hartmann, driver Sankt Annagårdens restaurang. För fyra år sedan kom han på idén att brygga eget öl. Han skaffade ett litet bryggverk på 30 liter. Nu har han utökat och tillverkar sedan två år för restaurangen.
– Det var inte så svårt. Man styr det med en app och så lägger man in de recept man vill ha. Jag kolsyrar på naturlig väg, berättar Johan Bergström.
De första stegen i öltillverkningen tar drygt fem timmar.
– Under den sista timmen kokas vörten och då sätts karaktären på ölen. Jäst och smak läggs i. Det finns ett talesätt, "bryggaren gör vörten men jästen gör ölet".
Johan har fem smaker öl – barkborreöl, ljus pale öl, granöl, havtornöl och fläderbärsöl. Sonhustrun Myra Wippler har ritat etiketten. Eventuellt blir det en ny smak i höst. Makarna har egen havtornsodling och där kom idén om havtornssmaken.
– Sedan är det granbarkborren, ständigt denna borre. Jag tyckte det vore roligt att göra något av dem. De påverkar varken smaken eller utseendet men det är roligt att ha med dem i innehållsförteckningen.
Ungefär 8 000 granbarkborrar, som en del i en av ölsorterna, ger 60 liter öl.
Granbarkborrarna får han från Skogsstyrelsens fällor. Det krävs ungefär 5 000 granbarkborrar för att ta död på en gran. Granens naturliga motstånd är att dränka insekterna i kåda.
– När granen är stressad av någon anledning så lockar trädet till sig barkborrar. Då klarar det inte av att kämpa emot.
Nu har insekterna blivit ingredienser till öl. Under våren har han bryggt ungefär 1 000 flaskor, vilket är ungefär mellan 300–400 liter, varav en liten del är barkborreöl. Det är på den nivån han vill vara med sitt ölbryggande.
– Det är jätteviktigt att det inte kommer in något annat i ölen under jäsningsprocessen, som tar ett par veckor. Efteråt tappas ölet upp på flaskor. I dem läggs en sockerbit för att bilda kolsyra.
De senaste åren med pandemi har skärgården lockat fler besökare. Johan Bergström för statistik över antal tallrikar som serveras dagligen och vilka rätter som varit populärast. Förra året serverade han 500 tallrikar vissa dagar men nu är det nere i normalt tryck, det vill säga cirka 350 portioner.
– Pandemiåren var helt galna, till slut blev det plågsam stress när vi skulle få fram mer än 500 tallrikar men vi fixade det också.
På restaurangen finns ingen speciell kock utan alla jobbar tillsammans och delar på uppgifterna. De anställda är tolv ungdomar som jobbar tillsammans med familjen.
– Vi gör allt själva. Ungdomarna får börja jobba på försäsongen så att de kan laga rätterna. Sedan hjälps vi åt. Alla får göra allt så att jobbet blir roligt. Trivs ungdomarna så vill de komma tillbaka.
2013, då paret ihop med Johans bror köpte restaurangen, var det helt nytt för dem.
– Jag hade aldrig satt min fot i ett restaurangkök men vi renoverade och gjorde i ordning. Första året trodde vi att vi hade koll men vi kunde inte mycket. Det är nu som vi har vi fått koll på det hela.
Johan röker själv musslor och räkor till mellan sex och tolv portioner. När de tar slut så är det slut.
– Det är en rolig grej att röka lite själv, även bacon till hamburgarna. Vi har bara naturbeteskött och försöker hitta familjeföretag som levererar till oss. Vi vill gärna gynna dem före stora grossister, säger Johan Bergström.