Sveriges största ask har lagt sig ned. För gott. Jätteträdet på Djursö i Sankt Annas skärgård var en turistmagnet och kallades Yggdrasil efter världsträdet i den nordiska mytologin. Nu står det dock inte längre upp. Det ligger i stället i bitar på ängen.
– Det föll för åldersstrecket. Alla stora träd får ge sig förr eller senare. Det var alltså ingen storm som tog det. Vi vet inte hur gammal asken blev, men jag skulle gissa på mellan 300 och 400 år. Askar brukar inte bli riktigt lika gamla som exempelvis ekar, säger Mattias Sigurd som är skogsförvaltare åt markägaren Torönsborg.
Asken – vars stam har en omkrets på 9,6 meter – får ligga kvar där den ligger på ängen.
– Nej, vi kommer inte att flytta den. Den har fortfarande ett stort biologiskt värde och har även i framtiden en viktig roll att fylla, säger Mattias Sigurd.
Hösten 2014 gjorde vi ett stort reportage om Sveriges största ask. Klättrade i den, försökte omfamna den och fängslades av dess väldiga mått. "Med grova grenar som sträcker sig upp i skyn, liksom för att nå över hela världen, en imponerande syn", skrev vi då. Redan då kunde man dock ana att asken inte var i bästa form. Grenarna var torra och i flera fall ihåliga. Till slut orkade den inte bära sin egen vikt.
AnnaCarin Forsmark, sommarboende på Djursö, kommer att sakna Yggdrasil.
– Asken har alltid varit en attraktion här på ön och det är ofta besökare här som stannar och tittar. Det har till och med blivit vanligare på sistone. Det verkar som att naturintresset ökar. Häftigt också att den uppmärksammades som Sveriges största. Men man såg att den inte mådde bra. Först föll en stor gren och sedan blev det bara värre. Trist, säger hon.
Mattias Sigurd påpekar samtidigt att det fortfarande är gott om höga naturvärden på Djursö och mycket annat att njuta av för en besökare. Ännu bättre ska det dessutom bli. Djursö ingår i det EU-stöttade projekt där länsstyrelsen i Östergötland ska restaurera värdefulla ängs- och betesmarker. Projektet kallas "Life RestoRED" och totalt ska drygt 1 100 hektar värdefull mark i 76 olika områden i Sverige restaureras. 14,5 miljoner euro från EU:s Life-fond bekostar satsningen som involverar nio länsstyrelser.
– Det blir en stor åtgärd på Djursö. Cirka 100 hektar ska röjas. Förhoppningsvis kan vi komma igång under året, säger Martin Larsson, naturreservatsförvaltare på länsstyrelsen.