De vill att fler ska få njuta av skärgården

Fler campingplatser och kanske även stugor finns i tankarna när ägarna vill utveckla Örnviken i Sankt Anna. "Vi vill ta anläggningen in i framtiden", säger Tjoffe Sjögren.

"Vi vill ta  in anläggningen in i framtiden", säger Tjoffe Sjögren som vill utveckla Örnviken i Sankt Anna.

"Vi vill ta in anläggningen in i framtiden", säger Tjoffe Sjögren som vill utveckla Örnviken i Sankt Anna.

Foto: Niclas Sandberg

Sankt Anna2023-07-23 18:00

För två år sedan köpte Tjoffe Sjögren och Ulrik Hollman fastigheten Örnviken i Sankt Annas skärgård. Under de första åren har de utvecklat campingen. Renoverat bryggor, rustat upp vägar och området. De har nu vatten och el till alla gästplatser både för husvagnar, båtar och bilar. De har satsat på glamping, övernattning i tält både på land och i vattnet. Något som blivit populärt och drar besökare från hela landet.

undefined
"Vi vill ta in anläggningen in i framtiden", säger Tjoffe Sjögren som vill utveckla Örnviken i Sankt Anna.

De vill utveckla fastigheten – men då stötte de på problem.

– Det visade sig att även om det här varit camping sedan 70-talet så finns det ingen gällande detaljplan. Vi vill ta in anläggningen i framtiden men för att kunna fortsätta måste det finnas en detaljplan över området, säger Tjoffe Sjögren.

undefined
"Vi har jobbat mycket med att rusta upp anläggningen. Men för att kunna fortsätta måste det finnas en detaljplan över området", säger Tjoffe Sjögren, en av ägarna till Örnviken.

Ansökan finns hos Söderköpings kommun. Örnvikens camping består av cirka 16 hektar mark och 22 hektar vatten. Idag har de cirka 100 båtplatser, 65 säsongsplatser och 40 dygnsplatser. Det finns två områden där husbilarna kan parkera lite som de själva vill. Det ena området är precis vid vattenbrynet och den andra lite längre upp i området. Cirka tio stugor finns men bara en hyrs ut, övriga behövs till säsongsarbetarna.

– Det är kul att vi kunnat utvecklas så mycket på kort tid, säger Tjoffe Sjögren då han visar oss runt. 

undefined
Glamping, övernattning i tält både på land och i vattnet, har blivit populärt och lockar besökare från hela landet.

Ungefär en kilometer av campingen ligger längs stranden. Barrskogen ger en växlande grönska, här och var står de 16 vita tälten inne i det gröna. De har olika antal sängplatser men alla är byggda på gamla trädäck och har både terrass och vilstolar. De fyra flottarna vid strandkanten är populära utflyktsmål.

– Det är många som kommer hit och har planerat för hur resten av livet ska se ut. De passar på att förlova sig under vistelsen.

På campingen finns en foodtruck och en dygnet runt öppen butik för självbetjäning.

undefined
"I framtiden vill vi ha en restaurang här och ett orangeri lite längre bort, där man kanske kan arrangera bröllop eller fester. Vi skulle också vilja bygga ytterligare ett servicehus med riktiga toaletter och duschar", säger Tjoffe Sjögren.

– I framtiden vill vi ha en restaurang och ett orangeri där man kanske kan arrangera bröllop eller fester. Vi skulle också vilja bygga ytterligare ett servicehus med riktiga toaletter och duschar.

Det allra billigaste är att ta med sitt eget tält och slå upp för 195 kronor. Sedan finns boendemöjligheter i alla prisklasser. De billigaste tälten som hyrs ut är mindre gröna trädtält för 1 000 kronor, de har spänts upp mellan barrträden.

– Vi vill göra skärgården tillgänglig för fler. Inte begränsa eller avgränsa den. Men vad det blir i framtiden är fortfarande oklart, allt beror på detaljplanearbetet och efter det ska vi söka bygglov.

undefined
Ett av två gräsfält där man vill utveckla campingen.

De skulle vilja utöka campingen med fler platser för husbilar och tält. Två gräsfält på områden skulle kunna användas för att ta emot fler gäster. Sedan finns även planer på att bygga fastigheter.

– Vi vet verkligen inte alls vad det skulle kunna bli. Det kan vara stugor som man får hyra, andelslägenheter eller permanenta hus. Hur många har jag ingen aning om. En del kanske kan få strandutsikt, andra inte. Om vi kan utveckla verksamheten kanske det kan finnas möjlighet att ha den öppen året runt.

– Än så länge är det bara på planeringsstadiet. Ingen vet hur lång tid planarbetet och bygglov kan komma att ta. Det kan ta ett par år eller så tar det 15 år, vem vet.

undefined
Örnvikens camping består av cirka 16 hektar mark och 22 hektar vatten. Idag har de cirka 100 båtplatser, 65 säsongsplatser och 40 dygnsplatser.

Att köpa fastigheten och restaurera anläggningen har kostat cirka 20 miljoner kronor hittills.

– Det här är min hjärtverksamhet. Det är roligt att utveckla något men det kommer att ta många år innan det ger mig en lön, skrattar Tjoffe Sjögren, som har ett tiotal andra företag.

Karta: Örnvikens Glamping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!