Hotellet har bara varit öppet cirka en vecka. Kenneth Wåhlberg är optimistisk och tycker att allt gått bra. De har redan från början haft flera gäster.
2021 köpte han tillsammans med övriga som står bakom bolaget Idea factory fastigheten Stenbrinken för 4,5 miljoner kronor av Söderköpings kommun. Den första tanken var att göra om huset till bostadsrätter.
– Det finns så många regler för att bygga om gamla hus till lägenheter med tillgänglighet och annat så det gick inte. Måtten stämde inte för permobiler till exempel, vi hade behövt göra om för mycket, berättar han.
De nya ägarna tänkte om. Våren 2023 blåste de ut delar av huset och sedan började omvandlingen till ett hotell. De gamla ritningarna som varit för lägenheter behölls. Principen har varit att två rum har slagits ihop till ett stort hotellrum.
Totalt finns nu 18 rum varav 12 är större familjerum. Alla rum har ett vardagsrum med kök, kylskåp och matplats. De flesta rummen har en separat sovdel men några få har ett stort rum. Tre av rummen har öppen spis och flera har balkong.
Många detaljer påminner om husets historia. Kolmårsmarmor syns överallt. I fönsterbrädorna och golven och i trappan som slingrar sig mellan våningarna. Det gamla trappräcket som slipats mjuk av alla händer genom åren har bevarats.
– Vi är väldigt måna om Kolmårdsmarmorn, det är ingenting som man slänger ut, säger Kenneth Wåhlberg.
Hotellet har ingen egen restaurang till att börja med men gästerna får frukostkorgar serverade.
– De flesta vill göra utflykter i omgivningen och sedan finns möjligheter att laga mat på rummet. I framtiden hoppas vi på att kunna starta restaurang också men först drar vi igång hotellet.
Huset är cirka 2 000 kvadratmeter stort och hittills har man investerat omkring 12 miljoner kronor. Planerna för framtiden är många. En tanke är att försöka ha öppet året runt och främst ha konferenser och kursverksamhet under vintertid. Men då måste restaurangverksamheten vara igång och även ett gym menar ägarna.
– Fastigheten har stor potential. En tanke är fortfarande att förvandla det till andelslägenheter. Sedan kan ägarna hyra ut sina lägenheter som hotellrum då de inte bor där.
Är du orolig för att det inte ska gå runt?
– Nej, inte alls. Det är klart att man vill ha fullbelagt men jag tycker det tickar på bra. Jag har varit med länge i fastighetsbranschen och det här är ett projekt som jag tror på, säger Kenneth Wåhlberg, som är ansvarig för restaurang Renströmmen i Norrköping sedan 26 år.
Där har de inga alkoholrättigheter och detsamma gäller hotellet i Sankt Anna. Wåhlberg är tveksam till om de kommer att ansöka om det.
– Det är en fördel ibland att inte ha alkohol. För oss är det en grej att inte ha det och vi tror att det finns en målgrupp för det.
Storköket i Stenbrinken ska fortsätta att leverera skolmat till Sankt Anna skola även under våren 2024. Trots att kommunen beslutat att satsa på ett nytt skolkök så har man förlängt kontraktet. I höst ska ägarna utvärdera hotellprojektet och se hur de ska gå vidare. Till fastigheten hör cirka 9 000 kvadratmeter mark som de kan fortsätta att utveckla.
– Initialt har vi inte tänkt bygga fler fastigheter men vad som händer i framtiden vet man aldrig. Det första vi vill försöka få till är bygga en pool och gym för att fortsätta utveckla hotellet, säger han.