Marknadsförutsättningarna är utmanande, det är inget snack om den saken, säger Sandviks vd Lars Pettersson.
Det, och negativa valutaeffekter, är den största orsaken till att bolagets vinst blev sämre än väntat.
Verkstadskoncernen Sandvik gjorde en vinst på nästan 1,2 miljarder kronor under andra kvartalet i år. Det är 18 procent sämre än under samma kvartal i fjol och också lägre än vad analytiker hade väntat sig.
Den största förklaringen till det försämrade resultatet är att valutakursutvecklingen varit negativ för Sandviks del. Under andra kvartalet har den dragit ned vinsten med 180 miljoner kronor.
Marknadsförutsättningarna har inte heller varit de bästa. Även om bilden är lite blandad.
Det finns delar av marknaden som går ganska bra: Asien, Japan, Indien och Kina, säger Lars Pettersson.
Men Europa är svagt och Nordamerika - och då är det framför allt den amerikanska bilindustrin som utvecklar sig svagt.
För tillfället finns inte mycket som talar för att framtiden kommer att se så mycket annorlunda ut.
Det är väl knappast att förvänta sig att det blir några stora förändringar under den närmaste tiden, det tror jag inte, säger Lars Pettersson.
Trots att resultatet försämrats, liksom orderingång och fakturering, ser Pettersson en del ljusglimtar. Samtliga tre affärsområden - Tooling, Mining and Construction och Materials Technology - har genererat organisk tillväxt, alltså växt av egen kraft utan att bolaget köpt på sig nya företag eller att valutakurser påverkat.
Det är en indikation, åtminstone som jag ser det, på att vi fortsätter att ta marknadsdelar, säger Lars Pettersson.
Dessutom är han inte så missnöjd med resultatet, trots allt.
Jag tycker ändå att resultatet är acceptabelt, givet de marknadsförutsättningar och den valutasituation vi har. Vi fortsätter att leverera kostnadsbesparingar och drar ned på våra kostnader vartefter marknadsförutsättningarna kräver det, säger han.
Handlarna på Stockholmsbörsen var dock mindre nöjda med Sandviks delårsrapport. Kursen på Sandviksaktien föll i den inledande handeln i Stockholm och vid elvatiden var nedgången tre procent.