Vintern är på ingång och många börjar elda ordentligt i sina kaminer och öppna spisar. Det här är en trend som dessutom blir allt vanligare, då intresset för att värma upp sin bostad genom eldning i vedkaminer och öppna spisar ökar för varje år. Samtidigt ökar även antalet eldsvådor till följd av att vi eldar i för gamla kaminer eller öppna spisar. En trend som oroar Karin Brogren, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Östgöta.
– En gammal otät skorsten är livsfarlig av två anledningar. Dels skadar rökgaserna människor, dels är risken stor att huset tar eld på grund hettan, säger hon.
700 grader
Den största orsaken till bränder är gamla kaminer i hus som är byggda före 1980. Ett stort problem ligger i att de omoderna kaminerna ger för varma skorstensstockar. Gamla slitna skorstensstockar klarar inte den höga rökgastemperaturen på uppåt 700 grader. Skorstenarna blir för varma på utsidan och närliggande träkonstruktioner fattar eld. Oftast startar det på vinden.
Byt efter 25 år
Det går dock att undvika de här bränderna. Minst vart åttonde år bör en fackman konditionsbesiktiga skorstenen för att se om den är tillräckligt tät. Serviceintervallen för murad skorsten är beroende på hur mycket eldstaden/skorstenen används, men efter 50 år bör den renoveras med tanke på ålder och slitage efter eldning, väder och vind.
– Har du en skorsten av stål som används för primäreldning dagligen bör du i stället byta ut den helt efter 25 år, säger Karin Brogren.
Kunnig installerar
En annan anledning till bränder är att många kaminer är felaktigt installerade.
– Det är oerhört viktigt att det är en fackman som installerar kaminen, enligt tillverkarens anvisningar. Det är bara han eller hon som kan avgöra hur omgivningen kring skorstenen och kaminen ser ut och hur det påverkar installationen, menar Karin Brogren.