Så ska tjejer bli mer pepp på teknik

Är du tjej och pepp på en utbildning och ett yrke inom teknikområdet? Om inte så kan du bli det tack vare ett mentorsprogram som är helt nytt i Linköping från och med i år.

Maria Beck-Friis Lundholm, Maija Reveny, Amanda Svensson, Emelie Detert och Frida Johander vill att fler tjejer ska bli pepp på teknik.

Maria Beck-Friis Lundholm, Maija Reveny, Amanda Svensson, Emelie Detert och Frida Johander vill att fler tjejer ska bli pepp på teknik.

Foto: Peter Rosén

Linköping2018-12-10 14:00

Pepp är en ideell organisation som driver ett sex månader långt tekniskt mentorsprogram för gymnasietjejer. Det var KTH-studenten Edit Wallin som grundade Pepp för fem år sedan. Fram tills i år fanns programmet i Stockholm, Göteborg och Luleå. Nu är även Linköping, Uppsala och Umeå med.

Civilingenjörsstudenterna Maija Reveny, Frida Johander, Amanda Svensson, Maria Beck-Friis Lundholm och Amanda Eriksson är med i den lokala projektgruppen i Linköping. De berättar att Pepp har ett gott samarbete med universiteten – men mentorsprogrammet är annars helt fristående från högskolorna.

En projektgrupp tillsätts i varje stad. Linköpingsgruppen arbetar just nu med att rekrytera mentorer och adepter. Sista ansökningsdag är den 16 december. Mentorerna är studenter på någon form av teknisk utbildning på universitetet. Adepterna rekryteras från gymnasiet (det spelar ingen roll vilket program de går på). Mentorerna och adepterna kommer att få gå på olika event tillsammans – bland annat med olika teknikföretag – och där får de upptäcka möjligheterna inom teknikvärlden.

– Målet är att bredda teknikbilden och att skapa kvinnliga förebilder inom teknik. Vi vill att tjejerna ska ta ett aktivt beslut om vad de ska göra i framtiden. Vill de plugga teknik, eller jobba med teknik, eller inte? Målet är inte att få in så många tjejer som möjligt på teknikutbildningar – utan vi vill att de ska vara mer säkra på vad de egentligen vill göra efter att de har gått på vårt program, säger Emelie Detert.

Hon är projektledare tillsammans med Amanda Svensson.

– Vi vill inspirera fler tjejer till att våga välja tekniska utbildningar och våga jobba inom teknik. Det behövs verkligen fler – både män och kvinnor, säger Amanda Svensson.

– Det är stor brist på kvinnor inom ingenjörsyrkena. Med hjälp av kvinnliga förebilder inom teknik, och personliga mentorer, så får tjejerna en bättre bild av området. Många tjejer vet nog inte hur det är att jobba inom teknik. De kan vara rädda för det, på grund av att de inte vet vad det innebär. Jag tror att fler vågar välja teknik tack vare personliga möten med mentorer och kvinnliga förebilder, säger Emelie Detert.

– Vi kommer att ha event på olika typer av företag, för teknik är så himla brett. Vi vill få bort stereotypen om att en ingenjör är en man i en bygghjälm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!