Så ska de läka kroniska sår

En tunn, tunn lapp av cellulosa som släpper igenom fukt. Med den tänker Linköpingsföretaget S2 Medical förändra synen på kroniska sår.

Mårten Skog och Petter Sivlér grundade S2 Medical. Nu vill de fajtas med de stora jättarna inom sårvård.

Mårten Skog och Petter Sivlér grundade S2 Medical. Nu vill de fajtas med de stora jättarna inom sårvård.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-10-14 19:00

– Det är mycket vanligare än man tror att människor har ett sår som vägrar att läka. Vanligast är det bland äldre som är en ganska tyst patientgrupp. Men det finns sannolikt ett mörkertal eftersom kroniska sår inte är något som man så gärna pratar om, säger Petter Sivlér.

Tillsammans med Mårten Skog bildade han S2 Medical i Linköping för några år sedan. Mårten Skog studerade medicinsk biologi vid Linköpings universitet och hade påbörjat sin doktorandutbildning kopplad till brännskador och brännskadeavdelningen på US. Petter Sivlér hade gjort liknande studier under sitt examensarbete vid högskolan i Skövde. Nu är de båda industridoktorander på sitt eget företag. De berättar att produkten kom till genom ett sidoprojekt, där de testade sårläkning med hjälp av biosyntetiska, tunna membran framställda av cellulosa från socker. Och de tog patent på metoden.

– Det är vår egen idé. Petter föreslog att vi skulle justera en metod han hade arbetat med under sina studier. Och då började den fungera. Det var ingen annan som var så intresserad av just den här metoden. Vi testar den på olika kliniker i Sverige, Italien, Storbritannien, Egypten och Mellanöstern, säger Mårten Skog.

Själva synen på sårläkning har de plockat från brännskadeavdelningen på US. Enligt Mårten Skog och Petter Sivlér skiljer den sig nämligen ganska vitt från hur vården ser på kroniska sår hos till exempel pensionärer.

– En brännskada ska läkas så effektivt som möjligt. Det är hela poängen med brännskadevården. Men så är det inte med kroniska sår. Där finns det patienter som gått till vårdcentralen och fått sitt sår omlagt med olika förband ... i åratal! säger Mårten Skog.

Petter Sivlér konstaterar att ordet "sårvård" inte är så särskilt lockande.

– Det är nog inte många läkare som tänker sig en karriär där de ska ta hand om kroniska sår. Därför försöker vi att tala om sårläkning i stället.

S2 Medicals membran fungerar som ett plåster, men lägger sig följsamt och tätt på såret. Eftersom det "andas" släpper det igenom fukt och skyddar såret från yttre påverkan. Kroniska sår rinner nästan hela tiden och varar sig lätt, men har svårt att bilda den där typiska skorpan som karaktäriserar läkeprocessen.

– När man hela tiden river upp och lägger på nytt förband så får såret aldrig vila. Vårt membran hjälper kroppen att skapa en skorpa över såret. Sedan sitter membranet kvar över skorpan, tills det lossnar. Då har såret läkt, förklarar Petter Sivlér.

De har byggt upp en verksamhet med produktion i lokalerna i Tornby i Linköping. Här har de skapat ett sterilt laboratorium för att testa och producera sina membraner. Och samtidigt reser de nu till kunder och till olika mässor i världen, inte minst i Mellanöstern.

– En vanlig metod för att läka en brännskada är att tillfälligt täcka skadan med grishud för att sedan transplantera hud från någon annanstans på kroppen. I muslimska länder är det väldigt känsligt att använda grishud. Därför intresserar man sig för våra metoder där.

De har registrerat tre olika produkter under namnet Epiprotect med den självdeklaration för CE-märkning som Läkemedelsverket kräver. Eftersom membranet inte innehåller djurvävnader och mest fungerar som ett plåster utanpå kroppen så är det enligt Petter Sivlér inte en lika komplicerad procedur som med andra medicintekniska produkter, exempelvis grishud. Nu har företaget kunder i 14 länder. Man har också nyanställt en ekonomichef och flera ingenjörer samt en sjuksköterska som tidigare har arbetat praktiskt med kroniska sår. Dessutom har de tagit in nya namn i styrelsen, bland annat Amin Omrani från Serendipity, ett bolag som arbetar med att upptäcka nya tech-företag med potential på den globala marknaden.

Inom kort planerar man också att öppna en sårläkningsklinik i centrala Linköping. Ett Epiprotect-membran kostar omkring 1 300 kronor.

– Det kan ju låta dyrt. Men syftet är också att man inte ska behöva mer än ett. Jämfört med att gå och byta en gång i veckan i flera år så är det stor skillnad. I början tänker vi ge en pengarna tillbaka-garanti – om läget inte läkt inom en viss tid, säger Mårten Skog.

Varför gör ni så?

– Vi vill sätta fokus på den här frågan, göra sårläkning intressantare och visa upp vår produkt. Men vi vill också skapa en större erfarenhetsbank av att använda vårt membran. Hittills har vi bara goda erfarenheter. Membranet har faktiskt alltid fungerat! säger Mårten Skog.

De arbetar även på andra sårläkningsmetoder. Och nästa steg är att börsnotera företaget. De har ansökt om en börsnotering på Nasdaq first north och tagit in finansiering i tre omgångar.

– Vi känner att intresset kommer att vara stort, säger Petter Sivlér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!