Så kan du hyra ut dina saker till andra.

Varför äga när man kan hyra? Så tänker entreprenörerna bakom tjänsten Hygglo som börjar ta fart i Stockholm, och som nu lanseras i Linköping.

13 november 2016 19:14

Tjänsten är baserad på en app där man kan hyra ut sina egna grejor. Ola Degefors var med och utvecklade tjänsten Tidningskungen som senare köptes upp av Bonnier tidskrifter. En del av vinsten lägger han nu på att utveckla idén med Hygglo, tillsammans med kompanjonen Axel Hellström.

– Många har ju en egen vedklyv eller en egen skåpbil eller släpvagn. Vi började utveckla tjänsten i januari och lanserade den i Stockholm i juni. Nu har vi 1 400 användare och cirka 800 objekt, berättar Ola Degefors.

Tjänsten bygger på digital identifiering via banken, så kallat BankID. Betalningen – den genomsnittliga order ligger på omkring 1 000 kronor – genomförs via tjänsten. Men den som hyr ut får inte pengarna förrän objektet är återlämnat i gott skick.

– Här någonstans är det många som brukar undra över säkerheten. Dels gäller oftast hemförsäkringen på saker man hyr, dels har oftast större objekt som båtar, båttrailers och liknande en egen försäkring. Dessutom visar undersökningar att världen är mycket bättre än många tror i det här fallet. Folk är helt enkelt rädda om saker som man hyr eller lånar av någon, säger Ola Degefors.

Att de nu väljer att lansera tjänsten i Linköping har flera förklaringar.

– Den ena är att vi noterar att det går bra för östgötaregionen, vi ser också Linköping som ett draglok i den utvecklingen. Och här finns universitetet med studenter som skulle kunna vara en målgrupp som gärna hyr saker, säger Ola Degefors.

Den tredje förklaringen är att Hygglo-användaren Henrik Sjöberg från Linköping hörde av sig och ville att man skulle starta verksamhet här.

– Det klickade direkt. Henrik var så intresserad av det här att vi har anlitat honom för att prata om tjänsten i den här regionen. En del av tjänsten är ju att objekten finns i närheten. Annars blir det svårare att hyra, säger Ola Degefors.

Just nu finns ett 50-tal objekt för uthyrning i Linköpingstrakten.

– Jag tror på delningsekonomi och på att saker man har ska komma till användning. Jag har själv hyrt tv-spel åt mina barn. Och jag har hyrt ut min bil. De jag träffar är lite osäkra först, men några väljer att testa, säger Henrik Sjöberg.

Grundarna bakom Hygglo planerar även att starta i Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa