S in – M ut i Ödeshög

Socialdemokraterna blir ny samarbetspartner till Kristdemokraterna och Centerpartiet. Därmed är ett nytt majoritetsstyre format i Ödeshögs kommunpolitik.

1 februari 2016 13:07

– Det är första gången i Ödeshögs kommuns historia som Socialdemokraterna finns med i ledande ställning, säger Anders Karlsson (S), partiets lokale ordförande.

Samarbetet presenterades för Corren på måndagen. Bakgrunden är att Moderaterna hoppade av det borgerliga samarbetet i november, de ville ta en paus.

Det blev dock ingen paus utan ett slut.

– Grundförutsättningen för ett gott samarbete är att man känner förtroende för varandra. Det var en bristvara under hela hösten, säger gruppledaren Roger Silfver (C) om varför Centern nu föredrar nytt samarbete med S istället för ett återupptaget med M.

Annicki Oscarsson (KD) sitter kvar som kommunalråd och kommunstyrelsens ordfröande.

Hon har också förlorat förtroende för Moderaterna efter att de utan förvarning hoppade av det borgerliga samarbetet.

– Det viktigaste för mig och för Kristdemokraterna är att skapa stabilitet och arbetsro i kommunen, att vi kan jobba tillsammans framåt på ett bra sätt utan att hela tiden sitta i stridigheter.

Socialdemokraterna får sin första nämndordförande någonsin när Johan Collberg (S) blir ny ordförande för Socialnämnden. Robert Wahlström (KD) blir nuy ordfröande för barn- och utbildningsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!