Det expansiva familjeföretaget Ydre-Grinden ligger där det alltid funnits, i samhället Rydsnäs i sydligaste Östergötland, inte många kilometer från kommungränsen mot Eksjö. Det var här som smeden och hovslagaren Sebert Andersson grundade företaget 1944.
Sebert, som fyllde 80 för ett par år sedan, kommer cyklande i duggregnet. Det är inget fel på varken hälsan eller humöret men Sebert -- visst är det ett originellt namn? Det kommer sig av, får vi veta, att mamma hette Selma och pappa Robert.
Nu drivs Ydre-Grinden av fyra andra Andersson, bröderna Sivert, Kennet, Eilert och Sture med varsina ansvarsområden. Företaget har vuxit till 33 anställda och en omsättning på 60 miljoner.
Svenska mjölkproducenter har tidvis känt stor tveksamhet inför att satsa för framtiden. Med nya djurskyddsregler och måttbestämmelser i ladugårdar har många mjölkbönder hamnat i ett vägval: sluta eller bygga nytt.
-- Men nu känns det positivt och många verkar gå i byggtankar. Vi får många förfrågningar. Det handlar om ladugårdar som är för trånga men också om att göra jobbet lättare, säger Sture Andersson.
Det som från början var fodergrindar och gallerinredningar i ko- och häststall har vuxit ut till att bli hela entreprenader, från förfrågningar, kal- kyler, projektering och ritningar till montering och uppbygg- nad av fullt färdiga ladugårdar.
-- Det har spritt sig som ringar på vattnet. Vi har varit lyckligt lottade, kunderna kommer till oss. Byggprojekten har ökat lite explosionsartat. På fyra, fem år har vi byggt 65 ladugårdar som alltid är anpassade efter individuella önskemål. Vi är nog ensamma i landet om att kunna erbjuda allt från rådgivning till färdigt bygge. Det verkar uppskattas att bara behöva ha en leverantör att göra med, säger Sture Andersson med ansvar för försäljning och projektering.
Av de senaste uppförda ladugårdarna står två på Öland, två i Norrköpingstrakten och en i vardera Aneby, Östersund och Järvsö. Vetlandas nya ridhus, som mäter 62 gånger 25 meter, är ett "Ydrebygge" fast med hjälp av lokala montörer.
Häststallar är ganska nytt i sortimentet. Och när det gäller hästboxar har Ydre-Grinden försäljningshjälp av företaget Jaba i Vreta Kloster.
-- Vi har en kontakt som säljer många hästboxar i Norge och vi har nu också fått ett avtal i Danmark, berättar Sture Andersson.
Präktiga nybyggen i all ära men störst är fortfarande ladugårdsinredningar och system för utgödsling i nötdjursbesättningar. Ofta blir det dock fråga om att ordna mjölkningsutrustning, datoriserad utfodring och ventilation. Det gäller att kunna lite av varje eller i varje fall veta vem som vet.
-- Ja, och så kunna alla djurskyddsbestämmelser som finns, påpekar Sture Andersson.
Pappa Sebert Andersson, han som började göra fodergrindar i järn i stället för i trä för 50 år sedan, står lugnt på fabriksplanen med sin cykel. Han är nöjd med det han ser.
-- Ja, det måste jag vara. Det var förstås svårt att tro att det skulle bli en sån här utveckling, säger han.
En typ av gallergrindar, som Sebert Andersson började tillverka, finns fortfarande i produktion. Men det görs inga schaktblad längre och inte finns det några brukshästar att sko. Inte ens i skogrika Ydrebygden.