White Guide green ger betyget 4 av 5 till Hemköp i Ryd. "Det må vara en lite stökig, kreativ butik – men utbudet är präglat av ett genuint intresse för hållbarhet. We like", står det bland annat i motiveringen.
– Jag utgår från att de tittat på helheten. Vi tycker exempelvis att det är viktig att sälja fisk från ett hållbart fiske, vi lyfter fram de ekologiska varorna och försöker att göra det tydligt för kunden, säger Stefan Larsson.
Han gläds åt det fina omdömet, men både han och Thomas Eriksson inser att det finns mer jobb att göra.
– Vi lyfter hållbarhetsfrågorna hela tiden med vår personal. Det är jätteviktigt att ha alla med oss och att de känner som vi, säger Stefan Larsson.
– Vi har en akut klimatkris. Jag är irriterad över att vi inte gör ännu mer i Sverige, till exempel att ta reda på hur en specifik vara har behandlats innan den kommit hit. Hur har den påverkat klimatet, säger Thomas Eriksson.
Hemköp i Ryd arbetar hårt med att minska matsvinnet. Är ett salladsblad dåligt går den övriga salladen att använda och kantstötta frukter säljs billigare.
– Stadsmissionen är här och hämtar mat en gång i veckan. Det är ju till exempel inget fel på flingorna bara för att kartongen är lite trasig, men kunden köper den inte, säger Thomas Eriksson.
Hur mycket mat slänger ni per dag?
– Vi får inte prata om det. Men vi ligger mycket bra till jämfört med andra butiker vad gäller driftläckage. Vi jobbar stenhårt med det.
Thomas Eriksson och Stefan Larsson har tillsammans drivit matbutiken i Ryds centrum i tio år, men båda har jobbat på samma ställe i över 20 år.
– Hållbarhetstänket har alltid funnits. Vi har många mycket medvetna kunder, framför allt studenter, som är pålästa. Jag tar mer än gärna emot deras kunskap, det är svårt att veta allt själv, säger Thomas Eriksson.
Det finns en debatt om ekologisk mat från andra länder kontra närproducerade konventionella varor. Om ni får in en ekologisk mango från Västindien . . .
– . . . så säljer jag hellre en konventionellt odlad tomat från Ödeshög, säger Thomas Eriksson snabbt.
Samtidigt är han bestämd vad gäller den ekologiska maten som han anser borde vara ett naturligt val:
– Det borde egentligen inte heta ekologiskt. Det är allt annat som borde heta besprutat.
White Guide green har besökt samtliga 24 fullsortimentsbutiker i Linköping minst en gång – alla butiker har också haft chansen att fylla i ett formulär hur butiken arbetar med energieffektivisering, minskat matsvinn, utbildning av personal, återvinning samt försäljning av ekologiskt, växtbaserat, svenskt och lokalproducerat.
Varje butik får en totalpoäng som resulterar i en nivå från 1-5 där 5 är den bästa. Ica Maxi, Coop Lägerhyddan, Ica Kvantum Signalen och City Grossbutikerna på Djurgården och i Tornby får också fyra av fem i betyg.
I botten finns Hemköp Lucullus, som får det lägsta betyget. Ligger man på den nivån så är man "en butik som inte kan eller vill engagera sig i frågor som berör hållbarhet", enligt White Guide green.
– Det är klart vi är missnöjda med betyget. En förklaring är att vi tyvärr glömde bort att svara på deras enkät. Det straffar sig. Nu är det bara att lära av misstagen, ta nya tag och hoppas på bättre betyg nästa gång, säger Micael Jacobsson, handlare på Lucullus.
Fyra matbutiker i landet har fått det högsta betyget (5).