Uppemot vartannat hushåll kan ha nappat på erbjudandet från Vadstena kommun om optisk fiberkabel. Det överträffar de vildaste förväntningar.
Modellen är enkel: Kommunen låter gräva ner slang för optisk fiberkabel. Medborgarna får gräva ned sina anslutningar själva. Men kommunen tillhandahåller slangen och stoppar i kabeln.
Det kallas för byalagsmodellen. I Borghamn är det således Anders Hälleljung i byalaget som delar ut slang till behövande.
Vadstenabor i tätorten är gröna av avund.
I Linköping nappade bara vart femte hushåll på Tekniska verkens dotterbolags erbjudande om optokabel. Många hade redan hunnit skaffa annan snabb dataförbindelse, exempelvis ADSL.
-- Förklaringen till vår framgång är att vi har något att erbjuda, säger Leif Gustavsson, Vadstena kommuns projektledare för bredbandsutbyggnaden.
I allra första början gäller erbjudandet tillgång till internet.
-- Vi håller på att handla upp tv, det blir så kallad IP-tv, berättar projektledaren Leif Gustavsson.
Även telefoni ska handlas upp.
En av statens avsikter med den här satsningen på infrastruktur är nämligen att Telias monopol på telefoniområdet ska kunna brytas. Fördelen för den enskilde blir en telefon som inte är så känslig för åskväder. Vad gäller tv slipper man antenner. Hushåll med bredband står dessutom väl rustade när den vanliga tv-signalen stängs av 2008.
I Strå håller nu ett 20-tal hushåll på att gräva sina bredbandsledningar från riksväg 50. I Herrestad pågår något liknande.
I Borghamn sker de sista grävningarna i dagarna, där har man hyrt en gemensam fräs.
50 centimeter djupt ska ledningen, som liknar ett vattenledningsrör, placeras. Från Vadstena till Ödeshög grävs tre sådana rör ned. I en finns direktförbindelse mellan kommunerna. I en går trafiken till Rogslösa och Borghamn. I den tredje finns alla kundanslutningar. Projektet har en egen hemsida www.vokby.se. Där kan man se var de brunnar finns placerade som kunderna måste gräva sig fram till. Det rör sig om åtskilliga längs vägen, 6 i Rogslösa och 14 i Borghamn. Utbyggnaden längs den så kallade Skedagatan, vägen från Borghamn till Skedet, är framskjuten till nästa år.
-- Bredband är en chans för Borghamn och Rogslösa att bli attraktiva orter att bo i. IT är i sig konjunkturdrivande, påpekar projektledaren Leif Gustavsson.
Det kostar knappt 3 000 kronor att ansluta sig. Plus grävning. "Trafikavgiften" ligger som lägst på 250 kronor per månad.
-- Pengarna får man tillbaka om man säljer huset, anser Leif Gustavsson.
Staten betalar en stor del av kalaset genom ett statsbidrag riktat till orter med färre än 3 000 invånare. Från Vadstena fram till Rogslösa och Borghamn har staten betalat knappt hälften av kostnaden. Från Borghamn till gränsen mot Ödeshög är statens andel av kostnaden 85 procent. Resten betalar kommunen.
Projektet genomförs tillsammans med Ödeshög, Kinda, Boxholm och Ydre, därav namnet Vökby. Det svarar för anläggningen av nätet. Ett bolag med samma namn och med säte i Ödeshög kommer sedan att svara för driften.
-- Vi hade aldrig kunnat genomföra detta på egen hand i Vadstena kommun, säger Leif Gustavsson.