Vego-pris för grön skolmat i Rimforsa

Det är lätt att bli mätt på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa. Även för en vegetarian och vegan.

Dukat och klart. Anneli Carlsson, Karin Larsson, Marie Nordlander, Åsa Banck och Kristina Axelsson vet vad hungriga magar vill ha.

Dukat och klart. Anneli Carlsson, Karin Larsson, Marie Nordlander, Åsa Banck och Kristina Axelsson vet vad hungriga magar vill ha.

Foto: Torbjörn Lindqvist

RIMFORSA2015-03-12 08:30

Liljeholmens tillagningskök uppmärksammas av den kristna vegetariska föreningen Vildåsnan.

Föreningen delar årligen ut ett pris till individ eller organisation i Sverige som uppmuntrar till vegetarianism och fördjupat samtal över hur mathållning påverkar människor, djur och miljö.

– Självklart är det roligt att få pris, säger Åsa Banck, kökschef vid folkhögskolan.

Märkning

Vegetarisk mat har varit ett självklart alternativ på skolan i ett 20-tal år.

I takt med tiden har målet även varit att laga mat på krav- och rättvisemärkta, ekologiska och närproducerade råvaror.

– 49 procent av kökets alla inköp har någon form av kvalitetsmärkning, säger Marie Nordlander, servicechef på skolan.

Engagemang

Det är en ambition och ett faktum som föreningen Vildåsnan betonar i sin motivering till utmärkelsen:

”Vego-priset 2015 går till Liljeholmens folkhögskola för deras engagemang i att lyfta fram den vegetariska matens fördelar. Skolan erbjuder alltid bra vegetariska och veganska alternativ. Skolan uppmuntrar alla elever att pröva vegetariskt, bland annat genom en treveckors prövoperiod, och därigenom har många upptäckt hur enkelt och gott det är att äta vegetariskt.”

Miljöprofil

Skolan har över huvud taget en medveten miljöprofil.

Det återspeglar sig i bland annat kompostering, miljövänliga produkter för renhållning inomhus och parkskötsel utomhus samt solpaneler på några av byggnaderna.

Vildåsnan delar ut sin utmärkelse till Liljeholmens rektor Daniel Bjurhammar i Uppsala på söndag.

Priset består av en tavla målad av konstnären Magdalena Brunzell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om