Unga lantbrukaren välkomnar regeringens miljardstöd

Regeringen har beslutat om ett miljardstöd till Sveriges bönder. Satsningen välkomnas av mjölkbonden Katarina Wolf, som även är engagerad i LRF.
"Vi är tacksamma och tycker att det är positivt", säger hon.

Katarina Wolf säger att det är roligt att jobba med djur. Här syns hon tillsammans med några kalvar.

Katarina Wolf säger att det är roligt att jobba med djur. Här syns hon tillsammans med några kalvar.

Foto: Linnea Brundell

Rimforsa2022-02-22 19:59

Det var i förra veckan som nyheten kom om att regeringen beviljat ett stöd på en miljard till Sveriges bönder.

På landsbygden utanför Rimforsa driver 28-åriga Katarina Wolf ett lantbruk med sina två bröder. De har en uppsättning mjölkkor och på gården finns även kalvar och kvigor.

undefined
På gården finns utöver mjölkkor även kalvar och kvigor.

Katarina tar emot på gårdsplanen och tar fram en bricka med kaffe och två muggar. En smal trappa leder upp till ett visningsrum, där besökaren kan få se lösdriften som gårdens kor går i.

Det är ett modernt lantbruk där korna går fritt och mjölkas med robotar.

Under sommaren öppnas ena kortsidan upp i ladugården och korna kan komma och gå som de vill mellan beteshagen och lösdriften.

Katarina Wolf berättar att de även har 130 hektar naturbete.

– Så här känner man verkligen att djuren gör mycket för den biologiska mångfalden, säger hon.

Katarina Wolf säger att de välkomnar stödpaketet.

– Jag tycker att det är positivt. Det är viktigt att få fram, säger hon.

undefined
Katarina Wolf driver ett lantbruk utanför Rimforsa.

Att stödpaketet lanseras har sin bakgrund i de stora kostnadsökningarna som man sett för bland annat inköp av diesel.

Förutom arbetet på gården är hon även engagerad inom LRF, Lantbrukarnas riksförbund, där hon är ordförande för lokalavdelningen Norra Kinda. Hon sitter även med i LRF Ungdomens riksstyrelse och har utöver det förtroendeuppdrag på regional nivå.

Katarina Wolf beskriver det som att lantbruken står inför en kostnadskris, där priserna även skjutit i höjden för sådant som foder, el och konstgödsel. För just konstgödsel har priserna enligt henne ökat med flera hundra procent på bara några månader.

– Vi har det ganska bra som har djurproduktion och tillgång till stallgödsel, säger hon.

Däremot berättar hon att priset på kväve, som de köper mycket av till sina odlingar, också skjutit i höjden.

– Det kommer nog nästan inte gå att räkna hem, säger hon.

Katarina säger att hon vill vara tydlig med att hon och hennes bröder trots allt ser positivt på framtiden.

– Man är ofta beskylld som mjölkbonde för att vara ganska gnällig ibland. Men vi är väldigt positiva. Vi har tagit över för att vi tror på den här produktionen, så vi kämpar på och hoppas att vi klarar oss, säger hon.

undefined
Katarina Wolf säger att det är roligt att jobba med djur. Här syns hon tillsammans med några kalvar.

Hon är uppvuxen på gården och det har nyligen skett ett generationsskifte där Katarina och hennes två bröder tagit över verksamheten. Själv gick hon in som delägare vid årsskiftet och innan dess har hon läst till lantmästare på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

– Det är ett väldigt roligt jobb. Ett mjölkföretag har alla bitar: Djurvård, ekonomi, växtodling och företagsledning. Man får med allt det, samtidigt som man ska följa priserna på världsmarknaderna, säger hon.

Genom sitt engagemang i LRF får hon även möjlighet att jobba med politisk påverkan.

– Jag gillar att driva frågor, säger hon.

Kontrasterna i vardagen stora. Katarina berättar om två dagar som utspelade sig i december förra året. Den ena dagen, när kylan var som värst, stod hon och skottade gödsel som frusit fast. Den andra var hon i Stockholm på strategiskt forum för LRF:s ungdomsregioner, där centerledaren Annie Lööf bjudits in.

– Så den ena dagen stod jag och skottade gödsel och den andra pratade jag med Annie Lööf. Så det är ganska brett, säger hon och avslutar med ett skratt.

 – Men det är kul, säger hon och fortsätter:

– Man tycker att arbetet är så viktigt och det tror jag att de flesta lantbrukare gör. Vi förstår ju värdet av matproduktionen och hur viktig den är för Sveriges livsmedelsförsörjning.

undefined
På gården finns ett stort lösdriftsstall. Här går en grupp kvigor utomhus.

Enligt Katarina Wolf måste lönsamheten förbättras för lantbruken.

– Vissa frågar sig kanske varför just vår bransch ska subventioneras. Men då tycker jag att man ska komma ihåg att vi får stöd för att konsumenten ska få köpa billigare mat. Det är liksom grundanledningen. Det är även grundanledningen till att vi får EU-stöd. Hade man betalt lite mer för en liter mjölk så hade inte det behövts, säger hon.

En annan fråga som branschen behöver jobba med är enligt henne att göra det enklare för tjejer att ta sig in. Som ung kvinna säger hon att hon har mer att bevisa än sina bröder.

– Det är ingen hemlighet att externa aktörer som besöker gården ofta tar för givet att jag är anställd, i stället för att jag är med och driver gården, säger hon.

– Vi behöver få in fler unga och då tror jag att man måste göra det attraktivt för alla att få vara lantbrukare, även tjejer.

Stödet i korthet

Regeringen satsar en miljard i ett stödpaket för att hjälpa Sveriges bönder. Stödet är tillfälligt och är en del av vårändringsbudgeten.

Av stödet utgör 700 miljoner i återbetalning av dieselskatten. 260 miljoner är särskilt riktade till gris- och kycklingföretag och 40 miljoner till trädgårdsnäringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!