Båten är fulltankad med 400 diesel. Det läcker ut olja och motorolja i små mängder. Båten ligger i vattenytan och räddningstjänsten har lyckats täppa till påfyllningsröret till dieseltanken.
- Båten ligger stabilt på botten. Brandmän från Kisa och Rimforsa lägger ut läns och hägnar in det lilla utsläpp som är, säger räddningsledare Staffan Waldau.
Den dieselolja som har hamnat i vattnet kom från luftningshålet vid tanklocket.
- Det har vi lyckats täta nu, säger Staffan Waldau.
Räddningstjänsten inväntar nu hjälp från försäkringsbolaget som ska se till att båten bärgas.
- Under tiden blir det bevakning tills beslut tas om hur man ska gå vidare", säger Staffan Waldau.
- Det gäller bland annat om båten ska tas upp med allt bränsle eller om dieseltanken ska tömmas först.
Olycksplatsen ligger i omedelbar närhet till vattentäkt och reningsverk i Rimforsa. Kinda kommuns miljö- och byggchef Yngve Blomberg är på plats.
- Skulle större mängder diesel läcka ut är det riktigt allvarligt. Just nu ser det ganska lugnt ut, säger Yngve Blomberg.
Birgit Sparre, med plats för 46 sittande gäster, skulle i år trafikera Åsunden för tredje sommaren i följd. Passagerarna har fått färdas genom Kinda kanals innerskärgårdsliknande sjösystem, med sin storslagna natur, trånga passager och handdrivna slussar. Birgit Sparre har tidigare gått som turbåt i bland annat i Hälsingland.
Ägaren, Leif Eriksson, som äger Rimforsa kursgård har jobbat hårt med båten.
Det var frukostpersonalen på Rimforsa kursgård som upptäckte att båten var försvunnen när de kom till jobbet strax efter 8 på måndagsmorgonen.
– De såg direkt att något inte var sig likt, säger receptionisten Cecilia Löfstedt när Corren ringer kursgården.
Förstämningen är stor på arbetsplatsen.
Just nu arbetar räddningstjänsten i Kisa vid olycksplatsen.
– Det handlar bland annat om bränsle som måste tas om hand, säger räddningsledare Staffan Waldau.
Uppdatering: När Corren pratade med Leif Eriksson på måndagseftermiddagen var det ännu oklart när båten kan bärgas. Försäkringsbolaget har under dagen varit på plats och de överlägger nu med entreprenörer.
– Det behövs maskinister, dykare, elektriker, en kranbil behövs och motorn ska konserveras. Så jag har ingen aning om när hon kan bärgas, säger Leif Eriksson.