Kyrkovalet
När vi når honom på hemtelefon har han andan i halsen – precis inkommen efter gräsklippning. 82 år fyllda, och som ordförande i kyrkofullmäktige, har han valts att toppa den lista som kallas "Kyrkorna i Rimforsa församling". Efter honom följer ytterligare 16 kandidater med Birgitta Anderberg, Christer Segerstéen och Elin Heimerström högst upp.
– Det var väl ingen plats som jag eftersträvade men det är ju ändå så att jag är den äldsta förtroendevalda som vi har just nu. Allt som allt har jag varit med i det kyrkliga förtroendemannajobbet i 50 år. Jag har haft uppdrag på såväl nationell som regional nivå, förklarar Olsson.
Enligt Olsson har det vid tidigare kyrkoval funnits tre olika nomineringsgrupper i Rimforsa. Först vid valet 2017 blev den en.
– Det är svårt att säga varför det bara blev en lista till slut. Vi trodde väl att det skulle bli lättare att hålla församlingen samman. Å andra sidan försvann konkurrensen och valfriheten minskade.
Hur ser du på att ni bara har en lista?
– Det finns både för- och nackdelar med det, men jag tror att fler listor skulle uppmuntra medlemmarna att gå och rösta, svarar Olsson.
Så här, bara veckor innan kyrkovalet, ser fullmäktigeordföranden tillbaka på en mandatperiod som han beskriver som svår.
– Dels har vi fått en ny kyrkoherde, det innebär en del omställningar, och så har vi rekryterat ett nytt vaktmästarlag och det tar sin tid innan de blir vana. Vi har haft lite för hög personalomsättning rent allmänt.
Har ni fått klagomål kopplade till kyrkogårdarna?
– Det har varit en del, framförallt under 2020. Församlingsborna har höga krav och vi kanske får ta och öka på med ytterligare någon anställning på kyrkogårdssidan, svarar Olsson.
Församlingens kyrkoherde Jyrki Myöhänen tillträdde för drygt tre år sedan. Så här kommenterar han den gångna mandatperioden:
– Huruvida fullmäktige upplever att det har varit en tuff period får stå för dem men jag tycker att en viss personalomsättning är helt naturligt. Vi lever i en ny tid, människor har möjlighet att byta arbeta på ett helt annat sätt i dag och det är inget konstigt i det.
– Det som har slagit hårdast har varit pandemin, att vi inte har kunnat engagera oss fullt ut i verksamheterna och i kommunikationen med församlingsborna. Det har tagit hårt på både våra krafter men också gemenskapen, fortsätter kyrkoherden.
Vad ser du som församlingens utmaningar kommande mandatperiod?
– Det blir att implementera vår nya församlingsinstruktion. En ökad social samvaro och pedagogik är de två stora punkterna.
Myöhänen skulle föredra att det i Rimforsas lokala kyrkoval fanns mer än en nomineringslista.
– Det är en begränsning i det. Jag önskar såklart att det fanns ett större intresse av att engagera sig i kyrkan både kyrkopolitiskt men också ideellt i våra verksamheter, förklarar kyrkoherden.
Av ett invånarantal omkring 3 800 personer är 2 700 stycken medlemmar i församlingen. Det motsvarar drygt 70 procent.
– När pastoratet bildades 1962 var nästan alla med, så visst har det varit ett tapp, konstaterar Sigvard Olsson och fortsätter:
– Församlingens utmaning den kommande mandatperioden blir att driva en verksamhet för både äldre och yngre, och fortsätta att värna om dop och konfirmation.
Varför ska man gå och rösta?
– Om man värnar om kyrkan och kyrkans verksamhet ska man delta i valet, konstaterar Olsson.