Kommunen: Därför är Hackel den bästa platsen

Varför bedöms Hackel vara den bästa platsen för en ny skola, vad händer egentligen med de gamla skolbyggnaderna och kommer trafiksituationen verkligen bli bra? Vi har låtit kommunens tjänstemän räta ut frågetecknen kring jätteprojektet.

Varför är Hackelområdet i Rimforsa den bästa platsen för en ny skola? Vi har låtit kommunens tjänstemän förklara beslutet.

Varför är Hackelområdet i Rimforsa den bästa platsen för en ny skola? Vi har låtit kommunens tjänstemän förklara beslutet.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-04-14 18:30

Kinda kommun och i synnerhet samhällsbyggnadsförvaltningen befinner sig i slutet av det detaljplanearbete som ska möjliggöra en ny skola i Rimforsa, med plats för 420 elever från förskoleklass till årskurs sex. Efter beslut i kommunfullmäktige i slutet av 2019 förvärvades en 15 000 kvadratmeter stor fastighet, bara något stenkast från Hackelhallen, som sedan dess har utretts i syfte att inhysa en skolverksamhet. Detaljplaneförslaget är i stort sett klart och i skrivande stund ute på granskning, en fas i processen där allmänhet och berörda myndigheter har en sista chans att tycka till om skolplanen. Samtidigt går debatten på sociala medier varm och frågorna – inte minst allmänhetens oro kring projektet – tycks vara många. Nyligen väcktes frågan om en folkomröstning.

– En svårighet i dialogen mellan kommunen och medborgarna är att vi har olika perspektiv. Man vet själv, i sin vardag, att man gärna ser till sitt eget liv de närmsta åren. När vi arbetar med översiktlig planering i en kommun måste vi vandra ännu längre bort än så, in i ett 50- till 100-årsperspektiv, och det är något som är oerhört svårt att förklara på ett enkelt sätt. I det här projektet har vi insett att vi måste hitta nya vägar för att vara ännu tydligare med varför vi tar vissa beslut, säger kommunens plan- och byggchef Maria Hedberg.

undefined
Rimforsabon Jesper Wahlström är kritisk till kommunens tänkta placering av en skola på Hackel. Nyligen tog han initiativ till en namninsamling med syfte att få till en folkomröstning i frågan.

Tillsammans med samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund, projektledaren Ida Härnström och planarkitekten Frida Karlsson tar hon emot oss i ett digitalt möte. Samtliga har på olika sätt arbetat med skolplanerna i Rimforsa. Så här svarar de på frågan om varför och hur den genomförda lokaliseringsutredningen kom fram till att Hackelområdet är den bästa platsen för en ny skola:

– Vi tittade på jättemånga olika faktorer – som vilka behov vi har i dag och i framtiden – och jämförde flera platser i Rimforsa. När man bygger planerar man för åtminstone 100 år framåt och det som bland annat vägde för Hackels fördel var att vi har bättre möjligheter att åtgärda de brister som finns för området. Det är till exempel lättare att stänga järnvägsövergången och åtgärda en korsning än att bredda vägarna och åtgärda trafiken vid befintligt skolområde, svarar planarkitekt Frida Karlsson och fortsätter:

– Sedan handlar det om utvecklingspotentialen. Om man bebygger nuvarande skolområde och intilliggande Åsundavallen kommer skolan att bli inbyggd i befintlig bebyggelse. Det politiska målet är att Rimforsa ska fortsätta att växa och då måste skolområdet kunna utökas om 30 år – och då finns det ingen mark kvar att utvecklas på. På Hackel finns obebyggd kommunal mark i anslutning.

undefined
Rimforsa IF använder Hackelområdet för så väl innebandy- som fotbollsverksamhet. Föreningen hyser en viss oro över att kommunens nya skola kommer påverka möjligheterna att utveckla aktivitetsområdet.

Området strax intill den tänkta Hackelskolan har, under årens lopp, utvecklats till Rimforsa IF:s nya "hemmaarena". Föreningen har tidigare under detaljplaneprocessen uttryckt en oro kring den tänkta skolbyggnationens inverkan på anläggningen.

Hur ska skolan kunna utvecklas på Hackel?

– Om man, om 30, 40 eller 50 år, skulle behöva ta en av fotbollsplanerna i anspråk finns det möjlighet att ersätta den – att flytta en skolverksamhet är en betydligt större process, svarar Frida Karlsson och samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund fortsätter:

– Vi ansvarar för hela kommunens utveckling och måste ha ett holistiskt synsätt. Politiken är väldigt tydlig med att de vill att Rimforsa ska växa och då kan vi inte låsa fast oss vid hur kommunal mark ska användas. Om 50-100 år kanske det finns ett sådant behov av aktiviteter att området behöver omlokaliseras.

Projektledare Ida Härnström ser också en möjlighet att anlägga fler fotbollsplaner i anslutning till området:

– Det kanske går att utvidga aktivitetsområdet åt andra håll i framtiden, om tillfälle ges att köpa in annan mark, konstaterar hon.

undefined
Åsundavallen, som ligger precis intill den nuvarande skolan, är från Kindapolitiken tänkt att bebyggas.

Kommunens val av Hackel grundar sig också i möjligheten till bostadsbyggande på Åsundavallen. Maria Hedberg:

– För en liten kommun, med ökade kostnader för välfärden, är det oerhört viktigt med tillväxt. Alternativet, om vi har kvar skolan på nuvarande tomt och vill att den ska kunna utvecklas, är att avvakta och inte bebygga Åsundavallen med flerbostadshus. Då går vi miste om åtminstone 100 bostäder och den ekvationen är man inom Kindapolitiken inte beredd att ta.

undefined
Byggnaderna vid den nuvarande skolan är tänkta att fungera som förskola, med plats för 100 barn. På så sätt kan kommunen avveckla de mindre avdelningarna på orten.

En annan aspekt på flytten av Rimforsa skola är den kommunala förskoleverksamheten. Kommunens tanke är att det nuvarande skolområdet, och de byggnader som är i gott skick, ska kunna rymma en förskola för 100 barn. Vilka byggnader som ska bevaras respektive rivas är inte fastställt ännu utan är "nästa steg" för förvaltningen efter detaljplanen, berättar projektledaren Ida Härnström.

– I dag har vi ganska många mindre förskoleenheter utspridda i Rimforsa, och det här är ett sätt att få ihop avdelningarna och få till samordningsvinster när det gäller personal. På befintlig skoltomt ges utvecklingsmöjlighet upp till 150 barn.

undefined
Övergången stängs av och järnvägen stängslas in. Det är en lösning som kommunen tror ska lösa trafiksituationen vid Hackelområdet i Rimforsa.

Trafiksituationen, om kommunen bygger en skola på Hackel, är den fråga som under samrådet engagerade flest.

Kommer det gå att få till en bra trafik runt den nya skolan och i Rimforsa som helhet?

– Just nu för vi en dialog med Trafikverket både om att stänga järnvägsövergången och att tillskapa en fysisk åtgärd, troligtvis i form av ett gupp, vid korsningen på Ulrikavägen. Vår bedömning är att det medför en bra trafiklösning, svarar planarkitekten Frida Karlsson.

Kommunens plan- och byggchef, Maria Hedberg, fyller i:

– För att lösa trafiken i hela Rimforsa, kopplat till fler invånare, finns det en plan att få till ytterligare en länk till riksväg 23/34 söder om samhället – i dag finns det bara en anslutningspunkt. Med en skola på Hackel kommer trafiken till och från skolan dessutom att hålla sig på de större vägarna istället för villagatorna.

undefined
Kommunens Frida Karlsson, Karolina Hedlund, Ida Härnström och Maria Hedberg arbetar alla med detaljplaneförslaget för en skola på Hackel i Rimforsa.

Initialt var kommunens bedömning att en ny skola i Rimforsa beräknas kosta omkring 180 miljoner kronor.

– Vi har utgått från referens- och schablonvärden från liknande projekt, förklarar Frida Karlsson.

Har ni räknat på en skolbyggnation vid nuvarande plats?

– Vi har som sagt kommit fram till att det inte är att förorda att ha kvar skolan på befintlig plats – den är för begränsad. Vägarna är för smala och vi har redan i dag bekymmer med det, svarar samhällsbyggnadschefen.

Detaljplanen för Hackelskolan är ute på granskning till den 7 maj. Den 22 april bjuder kommunen in allmänheten till en digital informationsträff.

Om detaljplaneprocessen

Innan kommunen kan fatta beslut om antagande av en detaljplan ska planförslaget göras tillgängligt för granskning. Granskningens syfte är att visa det bearbetade planförslag som kommunen har för avsikt att anta och samtidigt ge berörda intressenter en sista möjlighet att lämna synpunkter. Granskningstiden behöver anpassas efter förutsättningarna i det enskilda ärendet, men ska pågå under minst två veckor vid ett standardförfarande.

Källa: www.boverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!