Hjärtefrågan
– Vi är skyldiga att värna om det vi har inom våra geografiska gränser. Finns det kapacitet utöver det kan vi givetvis göra det. Den grundprincipen tilltalade mig.
Så beskriver Christian Nordin Olsson hur resan in i Sverigedemokraterna började inför valet 2010. Han är andranamn på partiets kommunlista i Kinda, och ställer upp på intervju eftersom förstanamnet Christina Nilsson drabbats av sjukdom.
Efter insikten om att SD var partiet för honom blev han snabbt aktiv i rörelsen.
– Det fanns inga kandidater lokalt. Så jag tänkte: "Jag får dra mitt strå till stacken", och röstade på mig själv.
Efter några omgångars lottning mellan honom och andra som också fått en personröst tog han slutligen plats i kommunfullmäktige. Då var han 23 år gammal.
Idag är Nordin Olsson 34 år, och ställer upp i kommunvalet med en vision om att skapa mer trygghet och framtidstro. Det handlar om att leverera den samhällsservice invånarna har rätt att förvänta sig, och för det krävs bättre planerande, menar han.
– Det som genererar skatteintäkter som kan finansiera den här servicen är ju till stor del företagande. De behöver långsiktiga villkor, så på lokal nivå måste vi ta ansvar för vårt planmonopol.
Vilka planer syftar du på?
– Det mest aktuella är att det pågår ett arbete med en översiktsplan. Den behöver vi politiskt ta mer kontroll över.
Han vill att politiken ska tänka mer långsiktigt, så att företag som vill expandera eller nyetablera sig här ser att förutsättningar för det finns.
– Om nån tar kontakt med kommunen och vill etablera sig, och kommunen svarar: "vi har inte mark för det, kom tillbaka om tre år" – sånt tänk får inte finnas.
Vad vill ni göra de närmsta fyra åren i den här frågan?
– Ta kommandot i planprocessen så att vi kan ge företagare tillgång till mark och bostäder. Det kommer i det naturliga arbetet med översiktsplanen, att ge direktiven för hur den ska formas.
Som ett led i frågan om trygghet kommer SD-kandidaten in på vård och omsorg. Han menar att problemet i grunden är brist på folk inom sektorerna. Samtidigt vill han införa språkkrav för personalen inom äldreomsorgen för att garantera kvaliteten i verksamheten.
Blir inte resultatet av språkkrav bara att man får ännu lägre bemanning?
– Jag förstår problembilden. Men jag tänker att man behöver ta till åtgärder på alla plan för att göra yrkesrollen mer attraktiv.
Att införa språkkrav går väl snabbare än att göra yrket mer attraktivt, vad ska ske däremellan?
– Jo precis, vi vill också att de som är intresserade av att jobba inom de här verksamheterna men inte har tillräckliga språkkunskaper ska få möjlighet att förbättra dem.
För Christian Nordin Olsson är det ett tänkbart alternativ att dessa personer jobbar vidare under tiden som de går på språkundervisning.
Samtalet om omsorgen går över till ett samtal om skatter. Dem vill SD sänka.
Vad ska ni göra för att åstadkomma det?
– Vi tror att vi kan jobba smartare utifrån ständiga förbättringar.
Vad är det du tänker att ni ska jobba smartare med?
– Det är ju inte så konkret.
Men ni måste ju ha sett något som kan göras annorlunda när ni räknar med att kunna spara pengar på det?
– Det man fått med sig under resans gång är vi inte gör allt på det bästa sättet. Mycket borde kunna gå smidigare. Att förändra tankesättet till att vara utvecklande, och vara tydliga med vad vi ska uppnå.