I Järnlundahallen lade man konstgräsmatta 2009.
– Det var för att kunna bedriva fotbollsverksamhet inomhus även under vintertid, och slippa blåst och regn. Tidigare hade man kunnat bedriva det i gymnastiksalar, men det var sådant tryck på halltiderna, förklarar Jimmy Bexell som är chef för kommunens Teknik och Drift.
Med anledning av oro från spelare och anhöriga har forskning bedrivits på olika konstgräsmattors innehåll. Bland annat har Länsstyrelsen rapporter från 2015 och 2016.
Det är i synnerhet fyllnadsmaterialet gummigranulat som har ifrågasatts, då typen SBR kan leda till en mycket snabb spridning med kraftig rökutveckling i händelse av brand. SBR innehåller rester av använda däck och är den billigaste varianten av granulat. Konstgräs med SBR rekommenderas inte att ha inomhus – men den förra konstgräsmattan i Järnlundahallen innehöll det ändå, enligt Jimmy Bexell.
– Det var åtminstone sista två åren då man fyllde på med ny granulat, vilket behövs med jämna mellanrum då granulaten fastnar i kläder och följer med utövarna från anläggningen.
I oktober installerades en ny matta då den förra var utsliten.
– I det nya konstgrässystemet som installerades i Järnlundahallen har många aspekter tagits hänsyn till. Dels har systemet ett annat granulat det vill säga inte SBR samt att limmet i mattan är SBR-fri i motsats till mattorna med latex-lim i konstruktionen. Därtill är mattan fri från så kallad wrapping-tråd, som inomhus kan orsaka allergiska besvär och som utomhus bidrar till spridning av mikroplaster, säger Arto Näätsaari på Unisport, som tillverkar och säljer konstgräs.
Det finns inga svenska riktlinjer för anläggning av konstgräs, inte heller från EU, utan det yttersta ansvaret för att utreda och bedöma hälso- och miljörisker vilar på företagen som tillverkar och levererar.
Rolf Svensson är den som sköter om konstgräsplanen i Järnlundahallen.
– Två gånger i veckan borstas den (mattan) och sedan kör man med harv för att luckra upp granulatet en gång i månaden, annars blir konstgräset stenhårt, säger han.
Till skillnad från förra mattan så dammar inte den nya.
– Det är mest lite skräp, som när det blåser in löv, säger Rolf Svensson.