Polisen, banken och kommunen höll trygghetsmöte

I år har 120 bedrägerier anmälts i Kinda kommun. Året innan anmäldes 20 stycken. Polis, bank och kommunen höll i ett gemensamt trygghetsmöte för de äldre, som bedragarna ofta riktar in sig på.

Nästan fullsatt när kommunen bjöd in pensionärsföreningar till trygg- och säkerhetsdag. Sammanlagt hade 160 deltagare anmält sig i Rimforsa, Kisa och Horn.

Nästan fullsatt när kommunen bjöd in pensionärsföreningar till trygg- och säkerhetsdag. Sammanlagt hade 160 deltagare anmält sig i Rimforsa, Kisa och Horn.

Foto: Christian Svahn

Rimforsa2023-09-27 17:00

Det var nästintill fullsatt på Equmeniakyrkans kafévåning i Rimforsa när kommunen bjöd in lokala pensionärsföreningar till en trygg- och säkerhetsdag i måndags.

– Statistiken visar att äldre personer är en riskgrupp. De är mer utsatta för bedrägerier, olyckor och bränder, säger Tobias Siverholm som arbetar som brottsförebyggare i Kinda kommun. 

undefined
"Vi passar på att arrangera denna träff under Beredskapsveckan 2023", säger Tobias Siverholm, brottsförebyggare på Kinda Kommun.

Hur många brott inträffar i Kinda kommun?

– Om man räknar anmälda brott per 100  000 invånare hamnade Kinda kommun på plats 280 av Sveriges 290 kommuner förra året, i positiv bemärkelse.

undefined
Nästan fullsatt när kommunen bjöd in pensionärsföreningar till trygg- och säkerhetsdag. Sammanlagt hade 160 deltagare anmält sig i Rimforsa, Kisa och Horn.

Bedrägerier har dock ökat i hela Sverige.

– Polisen och bankerna försöker varna angående de vanligaste bedrägerierna. Oftast sker de genom en oväntad kontakt, det är bråttom och innefattar att du ska använda din e-legitimation. Kontakten sker genom mejl, telefon, sms eller oväntade besök vid ytterdörren, säger Martina Isaxon från Kinda Ydre Sparbank.

– Man ska inte klicka på länkar och inte ringa tillbaka till eller svara på okända nummer. Banken kommer aldrig att ringa upp och be dig logga in med bank-id.

Vad gör bankerna för att förhindra bedrägerier?

– Vi arbetar kontinuerligt med att upplysa våra kunder om hur man skyddar sig mot bedrägerier.

Områdespolis Erik Johansson belyser ökningen av bedrägerier under mötet, men även tryggheten.

– Kinda har låg brottslighet, men vi ser en mycket oroande trend. I kommunen hade vi 20 anmälda bedrägerier förra året, under samma period i år har det anmälts 120.

– Risken för att bli utsatt för brott i Kinda kommun är ganska låg, men bedrägerierna ökar här på samma sätt som i hela landet, fortsätter han.

Han betonar vikten av att inte släppa in okända personer i sin bostad. 

– Bedragarna är väldigt skickliga. Till exempel kan de säga att du har vunnit pengar, installera larm eller läsa av elmätaren.

undefined
Erik Johansson, kommunpolis, berättar om den stora ökningen av bedrägerier i kommunen.
undefined
Information delas ut om bra saker att ha hemma i kristider.

Under mötet informerar räddningstjänsten om behovet av fungerande brandvarnare, brandfilt och brandskydd i hemmet. Kommunens säkerhetssamordnare berättar också om vikten av krisberedskap.

Agneta Adolfsson är en av besökarna på mötet. Hon känner sig trygg i Kinda.

Vad tar du med dig från mötet?

– Att det är så många bedrägerier just nu. Och att de riktas mot oss äldre. Det känns tråkigt att man hela tiden måste vara på sin vakt för att inte bli lurad. 

Bedrägeriordbok

Phishing: Bedragaren försöker "fiska fram" information via internet. Det kan till exempel ske via en länk i ett mail eller en falsk annons på sociala medier. 

Vishing: Bedragaren kontaktar via telefon och utger sig för att vara någon annan, till exempel från polisen eller banken.  

Smishing: Bedragaren skickar ett sms med en länk eller telefonnummer som du uppmanas återkoppla till.

Spoofing: Telefonnumret som bedragaren ringer från ser ut att vara från till exempel banken, men det är falskt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!