Nätverk ska locka fler turister till landsbygden

Den svenska lantgårds-turismen måste utvecklas och locka nya målgrupper. Vad sägs om en äkta gåsamiddag, som man får tillaga själv och spisa i gammaldags landsbygdsmiljö?

Foto:

RIMFORSA2007-03-17 00:00

En grupp lantbruksföretagare i regionen som erbjuder boende på lantgård har bildat ett nätverk för att coacha och inspirera varandra. I tisdags samlades de hos Britt-Marie Lennman på Lillvalla gård utanför Rimforsa.

En vårlerig jordväg leder upp till gårdsplanen och det vita boningshuset. Bredvid ligger den röda stugan, som familjen hyr ut till turister som vill uppleva landsbygden. Men Britt-Marie vill utveckla sin turistverksamhet, och en idé hon har är att erbjuda en höstweekend, där man efter en härlig svamppromenad slår sig ner och äter en riktig gåsamiddag.

- Det blir en annorlunda avkoppling, man hittar ju inte gås överallt i dag, säger Britt-Marie Lennman.

Anpassa grundprodukten

När nätverket, lett av Kristian Petersson från LRF, och Andreas Rosén, som jobbar med turismexport, bjuds in serveras dock en fejkad gåsamiddag med kyckling, det är inte rätt säsong för gås. Under lunchen diskuteras vad som måste till för att lantlivet ska locka fler än de vanligaste turisterna, som i dag är barnfamiljerna.

- Om man har en produkt kan man anpassa den till olika behov, utifrån sina egna förutsättningar. På så sätt kan man bredda målgruppen fast med samma grundprodukt, säger Kristian Petersson.

Säljande produkter

Han berättar att syftet med det här nätverket och andra nätverk av lantbruksföretagare i Sverige är att få fram nya säljande produkter.

- Vi tittar på vad som efterfrågas och vilka behov som finns, och hur vi kan tillgodose de behoven med våra anläggningar, säger Andreas Rosén.

Livsmedelslagar

Till exempel vill man locka fler utländska turister och privatresenärer med större ekonomiska resurser. Även företag är intressanta, att de ska förlägga kickoffer och konferenser på en lantgård.

Något man har sett är att många vill kunna äta på gården, något som kan ställa till problem för lantbruksföretagaren. Stränga livsmedelslagar ställer krav på att mat ska hanteras på ett visst sätt, och det kan vara svårt för gårdar, som sällan har restaurangkök. Det medför stora investeringskostnader. Britt-Marie Lennman har inte utrett klart hur det blir med hennes gåsamiddag, men mycket kan man komma runt genom att gästerna lagar maten själva.

- Det blir en del av upplevelsen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om