Martinas dahlior finns runt om i Kinda – och på nätet

Under pandemiåren var det många som återupptog gamla intressen eller skaffade nya. För Martina Tillbergs del blev det dahliaodling och nu är hon beroende.

Martina Tillberg började odla dahlior under pandemiåret 2020.

Martina Tillberg började odla dahlior under pandemiåret 2020.

Foto: Sofia Wiman

Rimforsa2024-04-01 14:00

– Jag tror att det berodde mycket på instagram. Dahlian blev en sådan trendblomma runt 2019–2020, och jag tycker att de är så himla vackra, säger Martina Tillberg.

Det är fjärde året nu 34-åriga Martina ägnar sig åt att odla dahlior. Hon har alltid varit trädgårdsintresserad, men det var först när hon flyttade till hus som hon kunde börja odla dahlior i större skala. Då började hon med sju-åtta knölar. Nu är de över 40.

undefined
Martina Tillberg vill ha färger, och hon älskar dekorativa dahlior. "Det är faktiskt nästan magiskt", säger hon.

– Man blir beroende! Det finns så himla många olika sorter – höga och låga och olika färger och former. Jag gillar de dekorativa bäst, och de som är väldigt stora och kallas för "dinner plates", säger hon och skrattar.

"Dinner plates" är som namnet antyder som en tallrik i storlek. De passar därför inte så bra som snittblommor, något som annars också har blivit en dahliatrend. Istället är de snygga att klippa av och lägga på till exempel ett stort fat. 

undefined
"Jag gillar färger. De dahlior jag odlar brukar gå i rosa och aprikos. Men det är snyggt att ha någon vit också, om man vill göra buketter till exempel", säger Martina Tillberg.

– Dahliorna skjuter fler stjälkar och knoppar ju mer man plockar. Om man toppar en dahlia så förgrenar den sig mer. Ju längre ner man klipper, desto finare förgrenar de sig.

Några av Martinas favoritsorter har riktigt läckra namn, som "American Dawn", "Break Out" och "Wizard of Oz". Den "American Dawn" hon har nu har hon haft i fyra år. Den har delats många gånger och har hittills överlevt vintern. Martina är också förtjust i enkelblommande dahlior, precis som humlor och bin.

undefined
Enkelblommiga dahlior, som till exempel Totally Tangerine, drar till sig pollinatörer eftersom blomman är öppen.

– Det är för att de är öppna. Nästan alla andra dahlior är stängda, så pollinatörerna kommer inte åt dem, säger Martina som brukar ha två-tre stycken enkelblommande i första hand för att dra till sig humlor och bin.

Finns det lite miljötänk bakom?

– Ja, det gör det. Absolut. Pollinatörerna är nyttodjur och främjar allt, också till exempel de grönsaker jag odlar i trädgården.

Martina menar att det är lätt att odla dahlior, men det finns en hel del att tänka på.

undefined
Martina Tillberg visar "ögat" på dahlian. Det är ögat som avgör var det är bäst att dela knölen.

– Det beror lite på var man bor i landet, men det brukar vara dags att plantera dem i april. De får dock absolut inte frysa. De behöver rumstemp i början för att komma igång och när det kommit några blad så ska de stå svalare så de blir knubbiga och kraftigare. 

Det går också att direktplantera knölarna, men då får man vara jättenoga med att de inte utsätts för frost. Martina berättar att en vän förlorade tio knölar över en frostnatt förra året. 

undefined
Handskar är bra när man ska planetar dahlior. "Och ju högre dahlia man planterar, desto större kruka ska man ha", säger Martina Tillberg.

– Det ska inte heller vara för blåsigt, för det stressar plantan. När det har börjat komma upp grönt ska man börja vänja dem vid sol och vind och blåst. Då kan man ställa ut dem någon timme om dagen så att de får acklimatisera sig. Sedan ställer man in dem igen.

När risken för frost är över kan man börja plantera ut dahliorna, om man inte redan har direktplanterat dem ute. 

undefined
Här ser man hur dahlians sugrötter har börjat växa. "Jag delar och byter knölar med vänner och bekanta", berättar Martina Tillberg.

– De blir lika fina om man direktplanterar dem, men det kan ta lite längre tid för dem att komma upp. Men man behöver inte ha bråttom – så länge de har rätt förutsättningar så kommer de upp. 

I början ska man vattna väldigt sparsamt. Det får inte bli för vått, då kan man dränka sugrötterna som då ruttnar.

– Det är inte som med fröer, att de ska vara fuktigt hela tiden. Men man får ha lite koll på dem.

undefined
Martina Tillberg tipsar om att börja med att sätta dahliorna i plastpåsar. Då ser man när rötterna börjar växa och det är dags att plantera om dem.

När de väl börjar bli gröna vill de däremot ha vatten eftersom deras rötter då har utvecklats. Martina berättar att i fallande ordning tycker spirande dahlior om först sol, sedan vatten. 

– Om man tillför den tredje viktiga komponenten, näring, då kommer man att få superfina blommor. Jag brukar använda nässelvatten eller guldvatten. 

undefined
Martina Tillberg har ett instagramkonto där hon delar med sig av kunskap och tips om dahlior.

Man ska dock inte börja gödsla förrän dahliorna har börjat få knoppar och blommor, annars får man bara grönt. Martina tycker dock att man kan kosta på sig att köpa lite finare, näringsrikare jord att plantera knölarna i.

undefined
"I den här tunnan brukar jag ha orangea dahlior", berättar Martina Tillberg. Pallkragen är gjord av spillvirke och kompostgaller.

Dahliorna blommar sedan hela sommaren, och ett år plockade Martina blommor in i november.

– Många dahlior ändrar färg under säsongen. De får ofta en lite djupare färg framåt hösten. Det är väldigt häftigt. 

När den första frostnatten är på väg är det dags att gräva upp knölarna. Man klipper sedan av allt grönt och skakar av jorden. Sedan ska de vinterförvaras.

undefined
Martina Tillbergs trädgård fylls framåt sommaren av dahlior i många olika färger. "Det brukar bli många buketter när jag går hem till folk", skrattar hon.

– Optimal förvaringstemperatur är mellan fem och åtta grader. Jag vet folk som lindar in sina favoriter i plastfolie och förvarar dem i kylen. Det har funkat. 

Annars kan man förvara knölarna i spån, i sand eller låta dem ligga kvar i lite jord. Martina kan inte säga vilken metod som är bäst. 

undefined
Martina Tillberg började odla dahlior under pandemiåret 2020.

– Men det är klart att om man har en snäll väninna med jordkällare så har man tur. Och det har jag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!